Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarski usjevi
  • 24.06.2022. 15:00

Kakve prinose ratarskih kultura mogu očekivati u EU?

Koja zemlja očekuje najveći prinos krušne pšenice, a koja raži? Koga će pogoditi suša, a gdje bi najviše mogla roditi šećerna repa?

Foto: Depositphoto/zorandim
  • 88
  • 7
  • 0

Očekivani prinosi za ozime usjeve 2022. u Evropskoj uniji su neznatno smanjeni već treći mjesec za redom, pokazuje junska prognoza u biltenu kojega je objavio JRC MARS - Monitoring usjeva u Evropi. Za krušnu i durum pšenicu te ozimi ječam ona je nešto ispod petogodišnjeg prosjeka, a prognoze za šećernu repu, krompir, soju i jari ječam ostaju skoro nepromijenjene.

Smanjenje je rezultat suvih i toplih vremenskih prilika u najvećem dijelu Evrope, dok je područje Baltika pogođeno nižim, hladnijim temperaturama.

Najveće smanjenje zabilježeno je za durum pšenicu u južnoj Evropi za skoro pet posto.

Toplotni talas: Suša žanje evropske prinose

Bilten sadrži i dodatak o riži koja je posijana na sedam posto manje površina, a najviše je proizvodnja limitirana dostupnošću vode.

Jug pogođen sušom

U posmatranom periodu vremenske prilike su pokazale su da južne regije najviše trpe zbog nedostatka padavina. Suša i manjak vlage u zemlji najviše su pogodili srednju i sjevernu italiju, južnu Francusku, Španiju, Portugal. U Italiji su najviše pogođeni usjevi kukuruza i suncokreta, u Francuskoj ozimi.

U Španiji je izuzetan deficit vlage u zemljištu, a sušom su pogođeni dijelovi Njemačke i Poljske. Kraj mjeseca može donijeti osvježenje kada su u pitanju Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija i veliki dio južne Evrope, ali će se i dalje nastaviti djelovanje visokih temperatura.

Padavine krajem juna neće biti dobre za pšenicu (Foto: Bigstock/fredleonero)

Kakva su očekivanja? 

Irska očekuje najveći prinos krušne pšenice od 10,1 t/ha, a najniži Portugal, koji je pogođen sušom, od 2,15 t/h. Prosjek u EU bi mogao biti 5,76 t/ha. Očekivanje za susjednu Hrvatsku je 5,92 t/ha.

Najveći prinos raži očekuje Švedska, od 6,35 t/ha.

Suša će u Portugalu izuzetno smanjiti urod ječma na čak 1 t/ha, dok je EU prosjek 4 t/ha dok Irska očekuje najveće prinose ozimog, 9,39 t/ha te jarog od 7,39 t/ha. U Hrvatskoj je on 5,15 t/ha. Prosjek očekivanih prinosa ove žitarice za EU je 5,73 t/ha za ozimi te 4,19 t/ha za jari.

Kad je kukuruz u pitanju, najveća su očekivanja od Španije, 12,1 t/ha, a najmanja od Rumunije, 5,89 t/ha. Očekivani evropski prinos je 7,87 t/ha, a hrvatski 8,46 t/ha.

Od kukuruza se najviše očekuje u Španiji (Foto: Depositphoto/zorandim)

Najviše od uljane repice, 4,43 t/ha se očekuje u Irskoj, a najmanje, 1,42 t/ha u Finskoj. U Hrvatskoj je prognoza 2,73 t/ha, a evropski prosjek  3,12 t/ha.

Šećerna repa bi najveći urod trebala dati u Francuskoj 90,9 t/ha, a najmanji u Finskoj 38,9 t/ha dok je EU prosjek 78,1 t/ha.

Holandija i dalje prednjači kada je u pitanju očekivani urod krompira i to u količini od 44,2 t/ha. Najmanji se očekuje u Litvaniji 15,4 t/ha, a EU prosjek je 35,7 t/ha.

Najveći prinos suncokreta se očekuje u Hrvatskoj od 3,02 t/ha, a najmanji od 1,15 t/ha u Španiji. Prosjek u EU bi trebao biti 2,37 t/ha.


Tagovi

JRC MARS Prinos žitarica Ratarski usjevi Prognoza usjeva Prinos pšenice Prinos ječma Prinos kukuruza Prinos suncokreta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.