Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žuta patuljavost ječma
  • 23.12.2019. 16:30

Kako spriječiti pojavu žute patuljavosti ječma

Simptomi ovog virusa su žutilo listova koji kasnije dobijaju crvenkastu boju, biljke zaostaju u porastu, a klasanje često izostaje, a najvažniji izvor zaraze su višegodišnji travni korovi.

Foto: Agroklub
  • 421
  • 16
  • 0

Žuta patuljavost ječma je bolest koju prouzrokuje virus (BYDV - Barley Yellow Dworf). Tokom nicanja pšenice i ječma pojavljaju se štetočine, vektori virusa koje prvo naseljavaju biljke posijane u ranijim rokovima sjetve i ranije ponikle usjeve strnih žita (ječam), kao i one površine na kojima je izostao tretman sjemena insekticidima. Posebnu pažnju imaju lisne vaši, cikade koji se javljaju kao prenosioci žute patuljavosti ječma.

Virus patuljavosti pšenice (Wheat Dwarf Virus WDV) prenosi vektor - cikada Psammotettix alienus. Simptomi ovog virusa su žutilo listova koji kasnije dobijaju crvenkastu boju, biljke zaostaju u porastu, a klasanje često izostaje. Najvažniji izvor zaraze su višegodišnji travni korovi. Velika zakorovljenost i nezaoravanje žetvenih ostataka, stvaraju povoljne uslove za ishranu cikada tokom ljeta i povećavaju brojnost ovog vektora virusa, koji u jesen sa korova prelazi na usjeve strnih žita. Pored korova veoma važan domaćin je kukuruz koji predstavlja most za prenos ovog virusa između žetve i sjetve ozimih žitarica. Suvo i toplo vrijeme pogoduje razvoju i povećanju brojnosti ovih štetnih organizama. Na pojavu bolesti povoljno deluju temperature od 10 do 18° Celzijusovih. Virus patuljavosti se ne prenosi sjemenom, ili zemljištem, već samo navedenim štetočinama - cikadama.

Kako prepoznati simptome zaraze?

Simptomi se manifestuju u vidu hloroze (žutila) lišća i patuljavosti (zakržljalosti) biljaka. Hloroza se prvo javlja na obodu listova, odakle se širi prema osnovi, a kasnije zahvata čitavu biljku. Napadnuto mlado lišće je uspravno, punije i čvršće. Uslijed jakog napada, rano zaražene biljke obično ne klasaju ili su im klasovi manji, često sterilni.

Virus patuljavosti se ne prenosi sjemenom, ili zemljištem, već samo navedenim štetočinama - cikadama.

Slične simptome mogu izazvati i abiotički faktori: niske temperature, višak ili manjak vode u zemljištu, nedostatak hraniva (azot i sumpor) i oštećenja od herbicida, piše stručnjak Đorđe Glišić iz PSSRS.

Preporuka svim proizvođačima je da nakon nicanja strnih žita obavezno prate prisustvo i brojnost navedenih štetočina. Prema standardu Evropske organizacije za zaštitu bilja, prag štetnosti iznosi 10% biljaka naseljeno sa jednom ili više vaši.

Kaljenje ozime pšenice i otpornost prema mrazu

Kako suzbiti bolest?

Suzbijanje bolesti podrazumijeva primjenu kako direktnih tako i indirektnih mjera. Kod indirektnih mjera preporučuje se kasnija jesenja i ranija prolećna sjetva kao i gajenje otpornih ili tolerantnih sorti. Jare kulture treba sijati dalje od ozimih usjeva. Ne pretjerivati s azotnim đubrenjem. Nužno je suzbijati korove koji su mogući izvor zaraze.

Direktne mjere podrazumijevaju primjenu insekticida sa sistemičnim i brzim inicijalnim djelovanjem, kojim se vrlo uspješno suzbijaju vektori virusa. U tu svrhu se najčešće koriste insekticidi iz grupe piretroida.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Žuta patuljavost ječma Ječam PSSRS Cikade Žuti listovi