Pretraga tekstova
Kako postupiti nakon pražnjenja skladišnih prostora pojasnila je Tamara Mihailović iz PSSS.
Skladišne štetočine su najznačajniji uzročnici propadanja zrna uskladištenog kukuruza i pšenice.
"Osnovna mjera je omogućiti neophodno provjetravanje kako bi se spriječila pojava štetnih mikroorganizama, a još važnije suzbijanje štetnih insekata, prije i poslije unošenja pšenice i kukuruza", pojasnila je Tamara Mihailović iz Poljoprivredne i savjetodavne službe Srbije (PSSS).
Dodaje kako štete koje se javljaju mogu preći i 10 posto. Osim toga, prije samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinfekciju. Ukoliko se ne obave mjere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.
Istaknula je kako su najznačajnije skladišne štetočine žitni žižak, žižak pirinča, žitni moljac i kestenjasti brašnar.
"Hrane se zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga je potrebno obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sredstvima registrovanim za suzbijanje skladišnih štetočina", piše ovaj savjetodavac.
Važno je, naglašava, da je prilikom berbe kukuruza neophodno izvršiti pregled zdravstvenog stanja hibrida, gdje se kontroliše prisustvo štetnih organizama. Pored direktnih šteta koje insekti nanose svojom ishranom, postoje i indirektne gdje se uslijed oštećenja otvara put za infekcije različitim vrstama patogena. Ukoliko je visok nivo prisustva fitopatogenih gljiva, veoma je važno dalje pravilno rukovanje i skladištenje ovogodišnjeg roda, jer fitopatogene gljive u povoljnim uslovima nastavljaju svoj razvoj i u skladištu, zaključuje.
Tagovi
Skladišne štetočine Propadanje zrna Tamara Mihailović Žitni žižak Kestenjasti brašnar
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!