Pretraga tekstova
Kako postupiti nakon pražnjenja skladišnih prostora pojasnila je Tamara Mihailović iz PSSS.
Skladišne štetočine su najznačajniji uzročnici propadanja zrna uskladištenog kukuruza i pšenice.
"Osnovna mjera je omogućiti neophodno provjetravanje kako bi se spriječila pojava štetnih mikroorganizama, a još važnije suzbijanje štetnih insekata, prije i poslije unošenja pšenice i kukuruza", pojasnila je Tamara Mihailović iz Poljoprivredne i savjetodavne službe Srbije (PSSS).
Dodaje kako štete koje se javljaju mogu preći i 10 posto. Osim toga, prije samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinfekciju. Ukoliko se ne obave mjere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.
Istaknula je kako su najznačajnije skladišne štetočine žitni žižak, žižak pirinča, žitni moljac i kestenjasti brašnar.
"Hrane se zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga je potrebno obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sredstvima registrovanim za suzbijanje skladišnih štetočina", piše ovaj savjetodavac.
Važno je, naglašava, da je prilikom berbe kukuruza neophodno izvršiti pregled zdravstvenog stanja hibrida, gdje se kontroliše prisustvo štetnih organizama. Pored direktnih šteta koje insekti nanose svojom ishranom, postoje i indirektne gdje se uslijed oštećenja otvara put za infekcije različitim vrstama patogena. Ukoliko je visok nivo prisustva fitopatogenih gljiva, veoma je važno dalje pravilno rukovanje i skladištenje ovogodišnjeg roda, jer fitopatogene gljive u povoljnim uslovima nastavljaju svoj razvoj i u skladištu, zaključuje.
Tagovi
Skladišne štetočine Propadanje zrna Tamara Mihailović Žitni žižak Kestenjasti brašnar
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi