Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleno đubrenje
  • 22.01.2018. 07:00

Kako obnoviti humus?

Zeleno đubrenje treba posmatrati kao ulaganje u očuvanje i povećanje plodnosti i produktivnosti zemljišta.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 5.509
  • 395
  • 0

Zeleno đubrenje je zaoravanje svježe biljne mase, kojom se u zemljište unosi organska materija, odnosno hranjivi elementi. Međuusjevi, koji se uzgajaju između dva glavna usjeva, koriste se u ovu svrhu. To su leguminoze, kupusnjače, žitarice i njihove smjese, koje se najčešće siju u jesenjem roku sjetve.

Smanjenje produktivnosti zemlje

Biljke žive četiri do osam mjeseci godišnje, a preostalo vrijeme zemljište je bez usjeva. Tada je izloženo gubitku hraniva i organske materije, smanjenoj aktivnosti zemljišne mikroflore i eroziji, pa se ukupna produktivnost smanjuje. Konvecionalna poljoprivreda i visok udio monokulture doprinijeli su velikom smanjenju humusa, rekli su doc. dr Đorđe Kostić i master inž.polj. Svetlana Vujić, sa Poljoprivrednog fakulteta.

Jedan od razloga je i smanjenje stočnog fonda, što je dovelo do slabijeg unosa stajnjaka. Sa druge strane, poljoprivreda je intenzivirana.

Kako obnoviti organske materije?

Obnavljane organske materije postiže se pomenutim zelenim đubrenjem. Vrste koje se koriste u ovu svrhu imaju razvijen korijenov sistem, koji usvaja hraniva iz dubljih slojeva zemljišta, bujnu nadzemnu masu i kratak period vegetacije.

Leguminze su posebno važne, jer su u simbiozi sa kvržičnim bakterijama. One fiksiraju atmosferski azot i tako obogaćuju zemljište. Koliko će glavni usjev usvojiti ovaj element, zavisi od interakcije između biljaka, zemljišta, vremenskih uslova, vremena sjetve i žetve međuusjeva. Na primjer, slama žitarica ima visok C/N odnos, pa je konkurent glavnom usjevu, kada je riječ o usvajanju azota. Kod leguminoza je drugačije - ostaci se brzo razgrađuju i odmah su dostupni.

Najbolje rezultate daju smjese jednogodišnjih leguminoza i strnina - grašak, grahorica sa zobi ili tritikaleom. Ipak, zeleno đubrivo nije potpuna zamjena za stajnak!

Prednosti i mane

Značaj biljnih vrsta za zeleno đubrenje se ogleda u tome što se spriječava ispiranje hraniva, popravljaju se fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta, spriječavaju se erozije, smanjuje se upotreba pesticida, čuva se kvalitet vode i tako dalje.

Međutim, postoje i nedostaci, a to su: prekomjerna potrošnja zemljišne vlage i hraniva, sporije zagrijavanje zemljišta u proljeće, "takmičenje" sa glavnim usjevom, povećanje troškova, zbog cijene sjemena međuusjeva i slično.

Grašak i grahorica poslije pšenice

Problem - nedovoljno padavina

Ograničavajući faktor za uzgoj biljaka za zeleno đubrenje je nedostatak padavina ili njihov nravnomjeran raspored. Tada ove biljke koriste zimske rezerve vlage za vlastiti rast, a ne ostavljju ništa za glavni usjev. Zbog toga se upotreba zelenog đubriva savjetuje na parcelama gdje je moguće navodnjavanje.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Humus Leguminoze Zeleno đubrenje Doc. dr Đorđe Kostić Inž.polj. Svetlana Vujić Zaoravanje ostataka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.