Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska brazda
  • 30.11.2020. 17:30

Jesensko oranje možete obaviti i krajem novembra, što povoljno utiče na proljetne usjeve

Osnovna obrada predstavlja prvi korak ka uspješnoj biljnoj proizvodnji. 

Foto: Cvijetin Savić
  • 187
  • 201
  • 0

Svjedoci smo kako vremenske prilike nisu pogodovale berbi kukuruza ove godine. Sa pojedinih parcela još nije ni skinut jer se čekaju mrazevi koji će bar malo sniziti postotak vlage. Iz tog razloga mnogi ratari su kasnili i sa jesenskom sjetvom strnih žitarica, a pojedini su svoje sjetvene planove totalno preusmjerili na sijanje drugih usjeva u proljeće. Na parcelama gdje se uspio ovršiti kukuruz ranije, poljoprivrednici su mogli obaviti i jesensko oranje koje čini osnovnu obradu zemljišta.

Osnovna obrada predstavlja prvi korak ka uspješnoj biljnoj proizvodnji. Podrazumjeva nešto dublje oranje, kojim se zahvata sloj zemlje gdje je smještena najveća masa korjenovog sistema biljaka.

Ovim putem žetveni ostaci se bolje razgrade

Jesensko oranje najbolje je obaviti u septembru ili novembru i ono je vrlo važno za proljetne kulture. Ujedno se tada obavlja i đubrenje stajnjakom koje se ranije razbaca po parceli. Dubina oranja zavisi od biljne vrste koja se planira sijati na oraničnoj površini, a obično se kreće od 25 do 40 cm. Brazda tokom ovog perioda treba da ostane otvorena da bi tlo što više izmrzlo i akumuliralo zimsku vlagu. Iz tog razloga se i naziva zimska brazda.

Osnovna obrada je sigurnost za veće prinose

Cvijetin Savić, poljoprivredni proizvođač iz Šamca takođe je pristalica zimske barzde, a evo i zašto: "Žetveni ostaci se razgarde ranije i bolji je efekat nego oranjem u proljeće. Površinski sloj tla tokom zime izmrzne pa je u proljeće predsjetvenu pripremu mnogo lakše odraditi, a pravovremeno odrađena osnovna obrada tla daje sigurnost za veće prinose i adekvatnu sjetvu", priča iz iskustva ovaj ratar.

Jedina mana je velika potrošnja goriva

Brojne su prednosti osnovne obrade i jesenskog oranja:

  • rastresitiji sloj zemljišta, kako bi se korjen što bolje i ravnomjernije razvijao;
  • povoljan vodno - vazdušni režim;
  • akumiliranje vlage;
  • uništavanje korova;
  • unošenje žetvenih ostataka, čime se poboljšava struktura zemljišta i stvaranje humusa;
  • omogućuje pravovremenu predsjetvenu priremu i
  • poboljšanje mikrobioloških procesa. 

Ova vrlo zanačajna agrotehnička mjera ima i svoje nedostatke, a to se odnosi na ulaganje mnogo vremena i goriva u njeno izvođenje.


Tagovi

Jesensko oranje Zimska brazda Osnovna obrada Cvijetin Savić Žetveni ostaci


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.