Pretraga tekstova
Maksim Petrović, direktor PZ "Obudovac" otkriva kako je proizvodnja berleja skoro ugašena sama od sebe, da je ima u minornim količinama, ali i da se postavlja pitanje opstanka ove djelatnosti.
Privodi se kraju otkup duvana u Opštini Šamac. Poljoprivredna zadruga "Obudovac" za ovu je godinu ugovorila 50 hektara duvana tipa virdžinija i berlej sa oko 40 kooperanata, a do sada je otkupila 41 tonu.
Maksim Petrović, direktor PZ "Obudovac" otkriva kako je proizvodnja berleja skoro ugašena sama od sebe, da je ima u minornim količinama, ali i da se postavlja pitanje opstanka ove djelatnosti, stoji u saopštenju na stranicama Opštine Šamac.
"Zadesile su nas nedaće, pad proizvodnje posebno u Semberiji, gdje su zbog suše, slabog kvaliteta i malog prinosa količine duvana koji su predavali naši kooperanti veoma smanjene. U Posavini je to nešto bolje, ali, inače, količine za otkup su male", rekao je Petrović i dodao da je prinos pao na oko tonu po hektaru.
Petrović je dodao da su ispoštovani svi zakonski okviri i da je obaveza, prema postojećim propisima, da do 30. septembra bude završena procjena prinosa na parcelama.
Opštinski podsticaji od oko 10 feninga po kilogramu do sada su uredno isplaćivani kooperantima.
"Republički podsticaj prošle godine iznosio je do 15 odsto od prosječne otkupljene vrijednosti, što je bilo 35 feninga po kilogramu, a vidjećemo koliko će ove godine biti", zaključio je.
Tagovi
Otkup duvana Uzgoj duvana Maksim Petrović PZ Obudovac Pad proizvodnje Podsticaj
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.