Pretraga tekstova
U francuskom Center - Val de Loire je požnjeveno više pšenice i pira nego u bilo kojoj drugoj regiji u EU.
Proizvodnja žitarica jedna je od najvažnijih poljoprivrednih sektora Europske unije. One se primarno koriste za stočnu hranu i prehranu ljudi, ali i proizvodnju pića i industrijskih proizvoda.
Više od polovine ukupne količine uzgojene u Uniji čini pšenica. Dvije trećine odlazi na kukuruz i ječam, a trećina na one koje se uzgajaju u malim količinama kao što su raž, zob i pir.
Prema podacima za 2018. godinu koje je ovoga mjeseca objavio Eurostat, ukupan prinos žitarica, uključujući i rižu, iznosio je 274 milijuna tona.
Najviše je ubrano obične pšenice i pira i to 115,6 mil. tona, što čini 42% ukupne proizvodnje žitarica u EU.
Ove dvije kulture su činile većinu proizvodnje žitarica u gotovo trećini regija EU. Proizvodnja se uglavnom nalazila u nizinskim regijama koje karakteriziraju velike ravnice, umjerena klima i relativno skromna razina padalina.
Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?
Najviša razina požetih uglavnom se nalazila u području regija od sjeverne Francuske preko Njemačke protežući se u istočna područja EU uz Dunav.
Dvije regije s najvećom količinom prinosa pšenice i pira su bile Center - Val de Loire s 4,4 mil. tona i Picardie s 4,3 mil. tona, obje u Francuskoj. Tri druge regije te zemlje, Champagne-Ardenne, Nord-Pas de Calais i Pays de la Loire, također su bile među 10 onih s najvišom razinom proizvodnje.
Količina pšenice i pira također je bila relativno visoka u Castilla y Leónu u sjeverozapadnoj Španiji i Bayernu u južnoj Njemačkoj. Naime, ove su regije proizvele 3,6 mil. tona zrna.
Te se kulture primarno uzgajaju u središtu EU u plodnim, nizinskim područjima. Međutim, postoji znatna raznolikost u odnosu na vrste uzgajanih žitarica, ovisno o regijama.
U ovoj interaktivnoj karti pronađite više detalja o regionalnim specijalizacijama za svaku vrstu žitarica:
Tagovi
Žitarice Proizvodnja pšenice Proizvodnja pira Eurostat
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!