Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 02.02.2019. 12:30

Cijene ruske pšenice nastavljaju rast zbog jake potražnje uvoznika

Uprkos nešto slabijoj ponudi, ali pod pritiskom uvoznika, rastu cijene ruske i ukrajinske pšenice. To prati i izvoz žitarica iz Rusije, dok je istovremeno u porastu izvoz ukrajinskog kukuruza.

Foto: Pixabay / ales_kartal
  • 381
  • 22
  • 0

Cijena pšenice na ruskom tržištu nastavile su prošlosedmični rast. Izvozne cijene ruske mlinske pšenice zatvorile su prošlu sedmicu povećanjem od dva do tri dolara po metričkoj toni i dostigle četvorogodišnji maksimum. Kako prenosi UkrAgroConsult uprkos rastućim izvoznim cijenama i usporavanju isporuka, ruska pšenica je i dalje vrlo tražena kod uvoznika. Ovome treba dodati i to da su i domaće cijene hljebnog žita u ruskim lučkim regionima opet u porastu. Otkupna cijena mlinske pšenice sedmično trgovanje je zaključila veća za 4,55-6,07 dolara po toni. Uprkos tome, ruska pšenica nastavlja da gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na druge međunarodne ponude.

Izvoz žitarica iz Rusije porastao za 2%

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije, ta zemlja je od početka sezone 2018/19 do 22. januara izvezla 32,1 miliona metričkih tona žitarica odnosno 2% više nego na isti dan prošle sezone. Izvoz pšenice iznosio je 26,2 megatona, dok je izvoz ječma iznosio 3,4 miliona tona, a izvoz kukuruza je bio 1,5 megatona. Rusko Ministarstvo poljoprivrede nije izmijenilo vlastitu prognozu izvoza žitarica u ovoj sezoni i on bi trebao da dostigne 42 miliona tona.

Cijene pšenice u Ukrajini i dalje rastu

Trend rasta cijena na ukrajinskom tržištu žitarica nastavljen je i prethodne sedmice. Izvozna cijena pšenice prošlonedeljno trgovanje zatvorila je povećanjem od 1-2 $/t. Kao i do sada, cijene podržava stalna potražnja iz inostranstva u uslovima smanjenja ponude pšenice u crnomorskom regionu. Prema preliminarnim informacijama, Ukrajina je izvezla 70% pšenice iz obima dogovorenog u okviru Memoranduma. U istom periodu prošle godine izvezeno je 12 miliona tona pšenice. S druge strane, otkupne cijene na domaćem tržištu i dalje rastu, a to se odonsi i na mlinsku i na krmnu pšenicu. U prosjeku, domaća cijena pšenice zatvorila je trgovanje viša za 1,8 $/t.

Izvoz kukuruza iz Ukrajine i dalje raste

Ukrajina je u prva četiri mjeseca sezone 2018/19 u inostranstvo isporučila više od 8 miliona tona kukuruza. To je petogodišnji maksimum i porast od 80,3% u odnosu na isti period prošle sezone. Ukrajinski izvoznici su na strana tržišta u decembru 2018. godine otpremili 3,3 megatone kukuruza to jest 4,4% više nego u novembru i 45,3% u odnosu na decembar 2017. Kao i do sada, najveći uvoznik ukrajinskog kukuruza je Evropska unija, čiji je udio izvoza blizu 74%. Taj obim je postao gotovo tri puta veći nego godinu ranije. Snabdijevanje Kine, drugog najvećeg tržišta za kukuruz iz Ukrajine, poraslo je za 13% u septembru i decembru sezone 2018/19. Važno je napomenuti da afričke zemlje apsorbuju 8,8% ukupnog izvoza kukuruza iz Ukrajine. Istovremeno, najveći uvoznik u Africi je Egipat, koji je tada smanjio kupovinu za 4%.

EU je udvostručila uvoz sojine sačme iz Ukrajine

Izvoz sojine sačme iz Ukrajine u prva četiri mjeseca ove sezone iznosio je rekordnih 163,5 hiljade tona, što je gotovo za 60% više nego prošle godine. UkrAgroConsult prenosi da je u decembru 2018. godine Ukrajina izvezla 59,3 kilotona sojine sačme, dok je ta zemlja u novembru izvezla 47,3 kilotone, a u decembru 2017. godine 37,9 hiljada tona sačme. Struktura ukrajinskog izvoza sojinog brašna nije se značajno promijenila u sezoni 2018/19. Kao i do sada, najveći uvoznici su EU (56% ukupnog izvoza), Belorusija (21%), Turska (11%) i Gruzija (10%). Zanimljivo je da su svi oni pojačali kupovinu. Najveći rast je zabilježen u isporukama u Evropsku uniju, što je više nego udvostručilo uvoz iz Ukrajine. Osim toga, Turska je kupila skoro 62% više sojine sačme u prva tri mjeseca ove sezone nego u cijeloj prošloj sezoni.

Rumunjski izvoz pšenice porastao je za 9,5% u odnosu na prošlu sezonu

Prema zvaničnim podacima izvoz pšenice iz Rumunije je u periodu juli-decembar 2018. dostigao je 3,16 miliona tona, što je za 9,5% više nego u istom periodu lane, ali istovremeno za 6% manje u poređenju sa rekordnom sezonom 2016/17. Rumunjski izvoz pšenice je u decembru iznosio 59,7 hiljada tona, što je dvostruko manje nego u istom mjesecu 2018. godine i drastično manje nego u decembru 2016. godine.  Na kraju treba reći i to da su glavni kupci rumunjske pšenice bili Jordan, Libija i Irska.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Sojina sačma Rusija Ukrajina Rumunjska Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.