Pretraga tekstova
Anketa je pokazala da je većina ispitanika iz zemalja obuhvaćenih istraživanjem smanjila kupnju gotovih i polugotovih jela namijenjenih podgrijavanju u mikrovalnim pećnicama.
Preliminarni rezultati jednoga istraživačkog projekta provedenog među gotovo 11.000 ljudi iz 11 zemalja svijeta pokazali su kako su kupci za vrijeme koronavirusa smanjili potrošnju gotovih proizvoda i povećali kupovinu svježeg voća, povrća i mesa.
U gotovo polovini zemalja obuhvaćenih anketom, pokazalo se da ljudi kupuju manje slanih grickalica i slatkiša, premda je njihova sveukupna prodaja ostala stabilna.
"Konzumiranje ovakvih proizvoda obično raste kada ste pod stresom, ali je tijekom pandemije očito bila povećana žudnja za nekim domaćim specijalitetima. Primjerice, u Čileu je zabilježen veliki pad kupnje grickalica, ali i najveći porast kupovine brašna i kvasca", pojašnjava za reuters Charlotte De Backer, koordinatorica projekta Sveučilištu u Antwerpenu u Belgiji, a sličnim smo scenarijima svjedočili i u našoj zemlji.
Hrana se baca, a ne stvaramo nove zalihe - popusti čvor, majstore Pero
Anketa je pokazala da je većina ispitanika iz zemalja obuhvaćenih istraživanjem - Australije, Belgije, Čilea, Ugande, Holandije, Francuske, Austrije, Grčke, Kanade, Brazila i Irske, smanjila kupnju gotovih i polugotovih jela namijenjenih podgrijavanju u mikrovalnim pećnicama.
Muriel Bernard, vlasnica belgijske online trgovine organskom hranom eFarmz, bila je prisiljena gotovo udvostručiti broj zaposlenika na 25 da bi zadovoljila potražnju kupaca za svježim organskim proizvodima. "Nakon nekoliko dana izolacije ustanovili smo znatno povećanje prodaje", rekla je.
Kakvu hranu Europljani kupuju tijekom pandemije koronavirusa?
Trendu je vjerojatno pridonijela i činjenica da su ljudi morali pažljivo isplanirati vrijeme koje će provesti u supermarketima, a ono je bilo skraćeno, smatra De Backer. "Ako napravite popis za kupnju i unaprijed isplanirate obroke, manje je vjerojatno da ćete u košaricu staviti nezdrave namirnice."
Sport je u Njemačkoj, kao i u ostalim zemljama postao aktivnost broj jedan za vrijeme korone. No, puno prostora, barem privremeno, zauzeo je i način prehrane.
Tako je prema istraživanju, čak 30% njemačkih državljana izjavilo da sami pripremaju svoj obrok, dok je njih 28% priznalo kako sve češće jedu zajedno s članovima svog domaćinstva nego što je to bilo prije krize. Vegetarijanska jela priprema čak njih 48%, dok njih 70% svakodnevno konzumira svježe povrće, najviše zelenu salatu. Njih 38% se izjasnilo da su sami pekli kruh, peciva i kolače što nije nimalo čudno s obzirom na to da su u supermarketima neko vrijeme brašno i kvasac bili rasprodani. Otprilike 26% ispitanih jede meso, najviše njihovu slavnu kobasicu, piše reuters.
Nakon koronavirusa slijedi recesija: Milioni bi mogli ostati bez hrane
Učesnice ankete, većinom žene, odgovorile su da su u vrijeme izolacije isprobavale nove recepte, koristeći i ostatke od prethodnog dana, što je smanjilo savremeni trend bacanja hrane.
Tagovi
Svježe Voće Povrće Zdrava hrana Grickalice Anketa Nijemci Kuhanje
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...