Na porodičnom gazdinstvu, Bosa Šišić uz pomoć ukućana, pravi 50 različitih proizvoda od domaćih sirovina. Umjesto da prodaju višak voća i povrća Šišići su se odlučili da prave likere, salate, džemove. Na ovaj način, kažu, zarade jednu solidnu platu. Bolje je biti svoj gazda nego raditi za druge, poručuje Bosa čije proizvode kupuju najviše Dubrovčani i Crnogorci.
Od vina, preko salata, do različitih vrsta džemova i likera - širok se je spisak proizvoda koji prave Šišići. Njihovo porodično gazdinstvo nalazi se u Popovom polju, u selu Do, gdje obrađuju 20 dunuma zemlje. Upravo tamo uzgajaju sve što im je potrebno za pravljenje 50-ak različitih vrsta proizvoda.
"Obrađujemo 20 dunuma zemlje. Imamo voćnjak sa jabukama, oko 170.000 čokota vinove loze. Zasadili smo pedesatak maslina, a svake godine zasadimo i jedan dunum povrćem. Imamo nešto i dunja i smokava. Maline uzimamo od prijatelja, kompezujemo tako što mi njima dajemo vino i rakiju za njih", počinje priču Bosa Šišić.
Što nemaju na svom imanju, uberu u polju. Do drenjina i šipuraka dolaze upravo na ovaj način. Za pravljenje gotovih proizvoda odlučili su se iz praktičnih razloga.
"Povrće proizvodimo za sebe, a višak se iskorištava za salate i džemove. Isplativije je, a razlog je i taj što kad povrće stigne za prodaju, imamo i druge poslove i ne možemo da idemo na pijacu svaki dan i gubimo vrijeme. Gotovi proizvodi mogu da stoje i čekaju kupca", kaže Bosa.
A kupac dođe, ili u Hercegovačku kuću, gdje prodaju proizvode, ili subotom na trebinjsku pijacu, a neki i kući kod Šišića u trebinjsko naselje Zasad. Tokom sezone imaju i prodajno mjesto na magistralnom putu Trebinje-Ljubinje, u selu Strujići.
"Koliko proizvedemo toliko i prodamo. Ove godine smo proširili svoj asortiman proizvoda i registrovali se kao komercijalno gazdinstvo. U marketima možete naći i niže cijene, proizvodi su jeftiniji, ali ovaj kvalitet nećete naći. Imamo stalne mušterije koje su navikle na naše proizvode. Ko kupi jednom, dođe opet. Mi smo zadovoljni. Kupuju dosta i ljudi sa strane. Više kupuju oni, jer Trebinjci dosta toga sami proizvedu za sebe. Dolaze ljudi iz Dubrovnika, Herceg Novog, Kotora, Nikšića, Budve, naročito subotom. Drugim danima mi i ne izlazimo na pijacu jer je manje ljudi, a i ne bismo mogli da postignemo taj tempo u proizvodnji, pakovanju, sortiranju", iskrena je Bosa.
Oko pravljenja zimnice ima dosta posla, pa je cijela osmočlana porodica uključena u proizvodnju i pakovanje. Ipak Bosa je glavni majstor, ostali pomažu, uglavnom kad je riječ o preradi, pakovanju i drugim poslovima. Trud naše sagovornice, ali i njene porodice, sve kad se sabere, dovoljan je da zamijeni jednu solidnu platu.
"Ja sam prije par godina ostala bez posla, radila sam u međuvremenu za druge, a onda sam shvatila da je bolje da čovjek radi za sebe. Trudimo se svi i za sada smo zadovoljni. Živimo od ovoga i suprugove plate", priča naša sagovornica.
Na tezgi porodice Šišić dominiraju razne vrste salata i džemovi-od šljive, šupurka, višnje, smokve, drenjine. Ipak posebno je tražen onaj od tikve.
"Riječ je o staroj recepturi. Koristi se crvena tikva, dulek, kako se još zove. Tikva se prvo pripremi, zatim se kuva. Preporučen odnos šećera i tikve je jedan naprema tri. Ne dodaju se druge arome. Najvjerovatnije je popularan jer je zdrav. Tikva djeluje blagotvorno kada je riječ o svim unutrašnjm organima, posebno je dobra za probavu, ali i za prostatu. Čak i sjemenke tikve su jako tražene, mada mi sjemenke ne sakljupamo, već uglavno pravimo džem i slatko od tikve", kaže naša sagovornica.
Orahovac, liker od koprive, pelinkovac, višnjevača, liker od trešnje, liker od mente, ruže, divljeg nara - sve ove vrste prave Šišići. Podloga za sve je loza, takođe, njihova domaća.
"Podloga za sve je naša loza. Kasnije se dodaje voće i bilje. Svaki liker ima svoje kvalitete. Ovaj od maline se preporučuje za čišćenje organizma od cisti. Neko pravi likere i sa vinom, ali kvalitet nije kao kod ovoga. Njegov rok je tri - četiri mjeseca, a ovaj može stajati koliko hoćete. Moramo napisati na nekom likeru da mu je rok trajanja godinu, ali to može duže da traje, a da ne promijeni svoj ukus i miris", objašnjava Bosa.
Šišići proizvode i rakije – lozu, travaricu, medovaču, ali i vina - vranac, žilavku, šardone. Asortiman su prošili i sirupima od višnje, pelina, zove, kupine. Imaju i 50-ak košnica tako da prodaju i pčelinje proizvode, osim meda tu su propolis, imunomed i medovača.
Svoje proizvode Bosa pravi uglavnom po staroj recepturi, mada kaže da danas, u eri interneta, ništa nije teško pronaći i saznati pa ni recept. Kad sve bude gotovo, proizvod treba i lijepo upakovati.
"I to je veoma je važno, ali i traži dosta vremena. Morate nešto zanimljivo osmisliti. Kod nas je sve staklena ambalaža. Tu su i krpice i detalji koji asociraju na kuhinju naših baka", naglašava naša sagovornica.
Kako Šišići svoje proizvode plasiraju u Hercegovačku kuću, neophodno je da oni prođu kontrolu Zavoda za javno zdravstvo u Trebinju. Zahvalni su Agrarnom fondu što ne troše svoj novac.
"Čim se proizvede jedna serija nekog proizvoda, daje se uzorak, kad nam stigne papir sa rezultatima nalaza, puštamo proizvod u prodaju. Imamo besplatan pregled proizvoda preko Hercegovačke kuće koji inače nije nimalo jeftin. Za analizu jednog proizvoda potrebno je od 30 do 50 KM, jer se rade dvije analize. Mi imamo dosta proizvoda, zamislite koliko bi nam novca trebalo", iskrena je Bosa Šišić.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica