Pretraga tekstova
Kina je u aprilu uvezla rekordnih 400.000 tona svinjetine, što predstavlja povećanje od gotovo 170 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
        Prema carinskim podacima, Kina je u aprilu ove godine uvezla rekordne količine svinjetine, čak 400.000 tona, što predstavlja povećanje od 170%, u odnosu na isti period prošle godine.
Prisjetimo se, afrička svinjska kuga, koja se u martu ponovno pojavila u Kini, a otkrivena je u mesu koje je ilegalno prevezeno u Mongoliju, još je prošle godine smanjila proizvodnju svinjetine za najmanje 40% te povećala domaću cijenu na rekordno visok nivo. Zbog ovakve je situacije došlo do pada cijene uvezenog mesa iz drugih zemalja, a što su potrošači itekako iskoristili te kupovali i po nekoliko kilograma zaliha, navodi reuters.
Iako su od početka februara cijene polako padale, one su još uvijek bile dvostruko veće nego godinu prije. Do sredine aprila bile su i tri do četiri puta veće nego one, na primjer, u SAD-u kada je pandemija uzrokovala zatvaranje fabrika za preradu mesa širom te zemlje uzrokujući povećanje cijena.
U prva četiri mjeseca ove godine, ta je najmnogoljudnija zemlja svijeta uvezla 1,35 miliona tona svinjetine, što je povećanje od 170,4% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Kina je takođe u aprilu uvezla i 160.000 tona govedine, što je 28% više nego prethodne godine, a uvoz mesa u prva četiri mjeseca porastao je za čak 54%.
Inače, ta je zemlja je jedna od najvećih uvoznica svinjetine iz SAD, čije se meso smatra najjeftinijim na svijetu, a kako predviđaju, skok američkih cijena vjerovatno će smanjiti uvoz u narednim mjesecu dok će cijene kineske svinjetine i dalje padati kako slabi domaća potražnja.
Tagovi
Kina Svinjetina Uvoz Afrička svinjska kuga Cijene Proizvodnja
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
