Kombinacijom višespektralnih snimaka i algoritama mašinskog učenja podaci se upoređuju s važećim standardima klasifikacije. Rezultat su brže, tačnije i ujednačenije ocjene, neovisne o ljudskom faktoru
U modernoj prehrambenoj industriji sve veću ulogu imaju automatizirani, objektivni sistemi kontrole kvalitete, posebno u preradi mesa.
Dok se kvaliteta govedine nekada gotovo u potpunosti procjenjivala organoleptički - ljudskim okom i iskustvom, danas se razvijaju sistemi koji koriste kameru, laser i umjetnu inteligenciju kako bi precizno i dosljedno ocijenili meso, piše Agroinform.
Novi sistemi prvenstveno analiziraju tri ključna parametra: mramoriranost mesa, odnosno raspored masnoće u mišićnom tkivu, zatim veličinu presjeka mišića ribeye (odreska od leđa), te prinosni razred ili količinu mesa koja se može dobiti iz trupa.
Kombinacijom višespektralnih snimaka i algoritama mašinskog učenja podaci se upoređuju s važećim standardima klasifikacije. Rezultat su brže, tačnije i ujednačenije ocjene, neovisne o ljudskom faktoru.
Digitalna klasifikacija ne koristi samo mesnoj industriji. Poljoprivrednici dobivaju preciznije informacije o kvaliteti stoke koju uzgajaju, što im pomaže u budućim uzgojnim odlukama. Mesoprerađivači pak raspolažu jasnim i uporedivim podacima za plasman svojih proizvoda.
Za potrošače to znači dosljedniju kvalitetu i bolji okus, što je sve važnije u doba rastućih zahtjeva za teksturom, sočnošću i uravnoteženim udjelom masnoće u mesu.
Najnovije tehnologije idu i korak dalje, mjere debljinu masnog sloja, boju mesa, pa čak i temperaturu u automatskim uvjetima hlađenja. Neki sistemi koriste lasersko skeniranje kako bi prikupili još preciznije trodimenzionalne podatke. Time proces ocjenjivanja postaje ne samo pouzdaniji, nego i transparentniji, jačajući povjerenje u cijeli prehrambeni lanac, od uzgajivača do potrošača.
Digitalizacija govedarske industrije, kažu, već uveliko mijenja praksu u SAD-u, gdje se klasične, subjektivne metode sve češće zamjenjuju automatiziranima. Prednosti su očite: brža obrada podataka, manja mogućnost greške i ujednačenija kvaliteta.
To je korak prema novom standardu prehrambene industrije, koji jednako koristi proizvođačima i kupcima, a odgovor na pitanje "šta je dobar komad mesa?" sve češće daje upravo umjetna inteligencija.
Tagovi
Autor