Pretraga tekstova
Veterinarski inspektori lani utvrdili da je u zaleđenom "junećem bureku" i svinjsko meso. Sada se oglasili!
 
        Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da je krajem prošle godine veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo izvršio nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta "Krajina Klas" d.o.o. Banja Luka, Pekoteta "Manja" Vogošća.
U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije. Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog, i proizvod deklarisan kao "burek mini zaleđeno", brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača "Krajina Klas" d.o.o. Banja Luka.
"Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka, mesa, uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina", stoji u saopćenju FUZIP.
S obzirom na to da korištena metoda nije akreditovana, uzorak ovog proizvoda je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u laboratoriju Evropske unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa.
Tagovi
Juneći burek Svinjsko meso Laboratorija Manja Kanton Sarajevo
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
