Svjetski dan čokolade obilježava se na različite načine, degustacijama, promocijama proizvoda, radionicama, tematskim događanjima ili jednostavno, uživanjem u omiljenoj čokoladi kod kuće
Svake godine 7. jula ljubitelji slatkog širom svijeta imaju poseban razlog za slavlje, obilježava se Svjetski dan čokolade. Iako nije službeni međunarodni praznik, ovaj dan uživa veliku popularnost među slastičarima, proizvođačima i, naravno, milionima zaljubljenika u čokoladu.
Prema nekim izvorima, prvi je put obilježen tokom 1990-ih godina, dok se datum 7. jula veže uz 1550. godinu, kada je čokolada navodno prvi put stigla u Evropu iz Amerike. Historijska tačnost tog datuma nije u potpunosti potvrđena, no to ne umanjuje razloge za uživanje u njenim delicijama.
Svjetski dan obilježava se na različite načine, degustacijama, promocijama proizvoda, radionicama, tematskim događanjima ili jednostavno, uživanjem u omiljenoj čokoladi kod kuće. Brojne slastičarne i proizvođači upravo na ovaj dan nude posebne akcije i limitirane serije proizvoda.
Zanimljivo je i da joj Svjetski dan nije jedini, u SAD-u se Nacionalni dan čokolade slavi 28. oktobra, dok se Međunarodni dan tamne čokolade obilježava 7. decembra.
Možda niste znali da su Maje i Asteci koristili kakao zrna kao novac, a njihovu su obradu ograničavali da spriječe inflaciju. Zanimljivo je da je za pola kilograma čokolade potrebno 300 do 400 kakao zrna, a jedno stablo kakaovca godišnje daje oko 2.000 - 2.500 mahuna. Zbog osjetljivosti stabla, 30 % uroda se izgubi svake godine.
Ako niste znali, bijela čokolada tehnički nije prava jer ne sadrži kakao zrna. No, omiljeni slatkiš ima zdravstvene i nutritivne vrijednosti. Na primjer komadić tamne čokolade dnevno može smanjiti rizik od bolesti srca za jednu trećinu, a u tamnoj ima više antioksidanata nego u borovnicama, crnom vinu ili zelenom čaju.
Riječ "čokolada" dolazi od asteške riječi "xocoatl", što se odnosi na gorko i slatko piće od kakao zrna. Prema pouzdanim informacijama prva čokoladna pločica izrađena je 1847. godine, a najčešći poklon na svijetu je upravo - čokolada.
Službeni svjetski rekord u jedenju kilograma čokoladnih bombona iznosi 6 minuta. Inače, najviše čokolade na svijetu pojedu Švicarci, gotovo 9 kilograma godišnje po osobi, dok istovremeno prosječan Amerikanac pojede oko 5 kg.
Godine 2013. je Belgija izdala više od 500.000 poštanskih marki s mirisom kakaa i premazanih lakom kako bi izgledale kao čokolada.
A znate li zašto se topi u ustima? Tačka topljivosti joj započinje na 34°C, a temperatura u našim ustima je otprilike 36°C što je sasvim dovoljno da se počne topiti.
Nije bez razloga nazvana "hranom bogova". Osim što nam pruža užitak, u umjerenim količinama ima i brojne zdravstvene prednosti, od boljeg raspoloženja do zaštite srca. Danas je idealna prilika da se počastite svojim omiljenim čokoladnim desertom bez grižnje savjesti!
Tagovi
Autor