Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jovana Todorović
  • 16.02.2022. 12:00

Šta je potrebno za uspješan uzgoj šampinjona?

Uz optimalne uslove moguće je dobiti kvalitetne gljive, slične veličine i oblika. Šampinjoni se uzgajaju na tamnim i pomalo vlažnim mjestima poput staja, podruma, garaža pa čak i napuštenih tunela

Foto: Zlatko Markovinović
  • 14.489
  • 239
  • 0

Odavno je uočena pojava da se broj, vrsta i ukupna količina samoniklih gljiva u prirodi smanjuje. Uzroci ovog nepovoljnog procesa se ogledaju u smanjivanju staništa i povećanju antropogenog onečišćenja životne sredine te smanjenju potencijalnih površina za rast gljiva u prirodi, navodi Jovana Todorović iz resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede RS.

Danas je proširen vještački uzgoj gljiva. Na našim područjima, šampinjoni (Agaricus biosporus) su najpoznatija i najkorištenija vrsta gljiva. Njihov značaj ogleda se u hranljivoj vrijednosti.

Obiluju spektrom različitih bioaktivnih komponenti koje utiču povoljno na zdravlje, kao i na podizanje imuniteta. Kao i mnoge gljive, šampinjoni sadrže veliku količinu proteina. U isto vrijeme proizvod sadrži samo jedan gram masti i apsolutno minimalnu količinu ugljikohidrata. 

Uslovi i tehnologija proizvodnje

S obzirom na to da su šampinjoni dosta osjetljivi, potrebno je osigurati određene uslove kako bi uzgoj bio uspješan. Uz optimalne uslove moguće je dobiti kvalitetne gljive, slične veličine i oblika. Šampinjoni se uzgajaju na tamnim i pomalo vlažnim mjestima poput staja, podruma, garaža pa čak i napuštenih tunela ili bilo kojih prostorija koje imaju debele zidove, u cilju održavanje toplote u prostoru. Moraju imati mogućnost za zračenje i za održavanje savršene čistoće.

Potrebno je obezbijediti prostoriju s mogućnošću provjetravanja i postizanja temperature od 25⁰C odnosno 16⁰C u pojedinim fazama, neovisno od vanjske temperature. Savremene komore za uzgoj šampinjona projektuju se i grade od aluminijskih termopanela od kakvih se grade velike hladnjače tako da je uticaj vanjske klime na klimu u komori neznatan. Jedna komora za uzgoj obično je široka 6-7 metara, a dužina zavisi od projektovanog kapaciteta odnosno od toga koliko komposta želimo da smjestimo u nju. U svakoj komori se postavljaju dva reda polica koje mogu imati tri pa i više nivoa, ovisno od visine gljivare.

Vlažnost vazduha mora biti oko 95% (Foto: Bigstockphoto/unkas-photo)

Širina jedne police za smještaj komposta je između 120 i 140 cm one moraju imati slobodan pristup sa svih strana. Između polica kao i između zida i prostorije ostavlja se prostor od najmanje 100 cm radi manipulacije. Da je moguće bez teškoća održavati higijenu i preventivne mjere u gljivari kako ne bi došlo do pojave bolesti koje se preventivom mogu spriječiti, na čemu se i zasniva princip uzgoja bez mnogo rizika.

Prije početka gajenja predviđen prostor treba očistiti i dezinfikovati, a temperaturu podesiti. Šampinjoni se sade u kompost, kupljen ili napravljen, a najčešće je to stajnjak s primjesama. Postupak pripreme komposta nije baš najjednostavniji pa je najbolja opcija nabaviti već gotov proizvod.

Dobar kompost i odgovarajuća pokrovna zemlja kao supstrat za crpljenje hranjiva, kao i mogućnost redovnog vlaženja (zalivanje, prskanje) i zaštita od bolesti su neophodni za uspješno gajenje šampinjona.

Miceliji se miješaju s pripremljenim supstratom onda kada se njegova temperatura spusti na 25°C. Proizvodnja šampinjona počinje prvom fazom, a to je kada micelij prorasta kompost. Proces se počinje odvijati kada smo ubacili kompost u prostoriju i stvorili tehnološki predviđene uslove. U ovoj fazi najvažnija je temperatura u kompostu, ona mora biti konstanto od 22 do 25⁰C. Vlažnost vazduha mora biti 90-95 posto. U optimalnim uslovima micelij prorasta kompost za 12 do 14 dana, ali se može produžiti do 20 dana, zavisno od kvaliteta komposta.

Gljive iz Tuzle dominiraju tržištem u BiH - uvoz potisnuli u potpunosti

Treba mjeriti temperaturu u uzgajalištu, jer kompost odaje toplotu. Ako u kompostu temperatura naglo poraste treba zalivati podove i zidove, ventilirati. Kao krajnja mera je uključivanje hlađenja, međutim nije poželjan ulazak svježeg vazduha, jer će smanjiti koncentraciju CO2. To utiče na prinos.

Druga faza je faza plodonošenja kada raste plodno tijelo gljive. Temperatura treba biti 17-18 ⁰C, a vlaga nešto ispod 95 posto. Ti uslovi se održavaju prskanjem zasada ili zalivanjem mlakom vodom. Snižavanje temperature se vrši postepeno, po 1,5⁰C na dan. Uz to vrši se dovođenje svježeg vazduha u uzgajalište i time se reguliše koncentracija CO2 do 1.200 ppm i ta koncentracija ostaje konstantna.

Zaštitna sredstva

Prilikom prvog zalivanja potrebno je da se uradi i dezinfekcija pokrivke s dva posto rastvorom formalina i to oko 3,0 – 3,5 dl po briketu ili sa 0,05% rastvorom na bazi hlora (Chloromax, izosan) radi suzbijanja bakterijskih, gljivičnih, virusnih oboljenja. U drugom zalivanju koristi se 0,1-0,15 % rastvor insekticida, oko 3,0-3,5 dl po briketu "Dimilin" A.T. (diflubenzuron)  to je dozvoljen kontaktni larvicid za suzbijanje larvi mušica u pokrivci, ili "Actellic 50EC" je kontaktni i želučani organofosforni insekticid i akaricid izraženog fumigantnog i rezidualnog djelovanja.

Dan uoči rahljenja zaliva se 0,1-0,15 % rastvorom fungicida "Sporgon" A.T. (Prochaloraz manganes) – preparat širokog spektra i radikalni fungicidi za suzbijanje Verticiliuma, Mycogenea, Dactyliuma. "Spartak", "Miraž" i "Galafungin" svakako da se mogu koristiti i druga sredstva i preparati, što je čak i preporučljivo u određenom vremenskom periodu radi stvaranja rezistentnosti.

Oprez prilikom berbe

Prije berbe šampinjone ne treba zalijevati vodom jedan do dva dana jer ako se uberu mokri zbog djelovanja bakterija mijenjaju boju i postaju smeđi ili dobiju smeđe mrlje po klobuku. Kada šampinjoni gusto izrastu treba brzo pobrati one veće da bi i ostali dobili prostora za rast. Sljedećeg dana ponovo beremo ostavljajući one najsitnije.

Šampinjon se samo jednom smije uzeti u ruku (Foto: guruxox/bigstockphoto.com)

Kod berbe treba voditi računa da se šampinjoni uhvate za klobuk nježno pazeći da se ne ošteti i uvrne u stranu povlačeći prema gore. Pri tome voditi računa da se s pokrivkom otkine što je moguće manje zemlje. Treba iščupati i korijen i žilice koje su neposredno vezane uz njega, jer ako ostanu u pokrivci ovi dijelovi se ubrzo počinju raspadati i kao takvi postanu izvor zaraze.

Šampinjon se samo jednom smije uzeti u ruku. Znači kad ga uberemo odmah ga stavljamo u ambalažu u kojoj će doći do krajnjeg potrošača. Svaki sljedeći dodir može da ošteti nježnu opnu pa na tome mjestu dolazi do promjene boje čime se gubi kvalitet. Odsječene dijelove korijena bacamo u posebnu kantu, a zatim ih iznosimo što dalje od prostorije za uzgoj jer u protivnom mogu biti opasan izvor zaraze.

Prilikom berbe radnik treba da se kreće prema naprijed tako da vidi šta je ispred njega odnosno da uoči eventualnu bolest, kako se ne bi i dalje širila. Da bi dobili kvalitetne šampinjone nakon berbe potrebno je iste ohladiti na temperaturu +4⁰C pomoću rashladnih sistema.


Tagovi

Gljive Šampinjoni Uzgoj gljiva Kompost Miceliji Jovana Todorović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.