Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medno sirće
  • 01.09.2019. 15:30
  • Zaječarski okrug, Zaječar

Šta je medno sirće i znamo li ga napraviti?

Poznavatelji kažu da se po kvalitetu može mjeriti sa jabukovim sirćetom. Ova neuobičajena vrsta sirćeta komercijalno se pravi u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Rumunjskoj, a svjetski poznati kuhari otkrivaju da je specifično za jednu oblast u Turskoj. Kod nas se bilježe tek pojedinačni slučajevi pravljenja mednog sirćeta u kućnoj radinosti.

Foto: Biljana Nenković
  • 663
  • 25
  • 0

Medno sirće je sirće, kao i svako, ali na bazi meda, koji je već poznat po ljekovitosti, te se podrazumijeva da je cijenjeno u zdravoj ishrani. Nije rasprostranjeno, ni pretjerano poznato u našim krajevima. Još su rjeđi slučajevi da ga netko pravi. Na jedan takav poduhvat, u kućnoj radinosti naravno, odvažila se Lidija Jovanović iz sela Mali Izvor, između Zaječara i Knjaževca u Srbiji. Njena prva iskustva govore da je moguće od meda i vode napraviti sirće, ali priznaje da joj je potrebno još vremena, prakse i znanja.

"Za medno sirće sam prvi put čula na takozvanim kulinarskim kanalima. Svjetski poznati kuhari otkrili su da je specifična namirnica za jednu oblast u Turskoj i tamo ga prave isključivo od kestenovog meda. Pretpostavljam da tamošnje domaćice njega jedino imaju na raspolaganju. Prvi put pokušala sam praviti medno sirće od našeg livadskog meda. Miješaju se med i voda u određenoj razmjeri. Mogu reći da sada, poslije osam mjeseci, sirće ima prepoznatljiv miris i ukus, ali sadržaj u bocama još radi," kaže Lidija Jovanović.

Kako se pravi medno sirće?

Medno sirće se dobiva fermentacijom otopine vode i meda i ljeto je zbog visokih temperatura idealno za pravljenje. Otopina za fermentaciju se priprema od pet dijelova vode i jednog dijela meda. Treba ih dobro izmiješati, najbolje u staklenoj posudi, jer tada možete vidjeti da li je na dno pao talog meda. Ako nema taloga, to znači da je sav otopljen. Kvalitet ovog sirćeta zavisit će od kvaliteta meda, koji sadrži različite vrste šećera u različitim koncentracijama. Stoga su pionirski pokušaji pravljenja mednog sirćeta teški i neizvjesni, bez poznavanja sastava glavne namirnice.

Medno sirće se dobiva fermentacijom otopine vode i meda

Podijelite iskustvo

Lidija pretpostavlja da med treba otopiti do koncentracije koja daje kvascu mogućnost da počne djelovati. "Ako se previše otopi, kvasac neće proizvesti dovoljnu količinu alkohola potrebnog za sirće. Ovo su moji početni koraci i predstavljaju polovinu puta između teorije i praske. Zato pozivam sve koji imaju više iskustva da ga podjele kako bismo svi zajedno došli do ove delikatesne i zdrave namirnice", kaže Lidija.

Boja mednog sirćeta je u početku svijetla. Vremenom može dobiti boju jantara ili tamniju, ukoliko je sirće u svijetlim staklenim bocama izloženo svjetlosti. Pravljenje traje mjesecima, a kada je ono gotovo, procjenjuje se na osnovu ukusa i mirisa. Neka iskustva govore da pravljenje mednog sirćeta u idealnim uslovima može potrajati od pola godine do godinu dana, a ponekad proces fermentacije može trajati i do tri godine.

Medno sirće u ishrani

Medno sirće je zdravo, poput jabukovog. U svijetu ga koriste zbog antibakterijskih i antigljivičnih svojstva. Iskustva govore da čisti organizam, poboljšava cirkulaciju i imunitet, ali i probavu, hrani i podmlađuje kožu, liječi bol u grlu, kašalj. U ishrani koristi se za salate i dobivanje specifičnog ukusa. Može se u suštini koristiti kao i svako drugo sirće.

Ako ste probali praviti medno sirće u kućnoj varijanti i uspjeli ste u tome, ili ste pak negdje griješili i iz toga nešto naučili, podijelite iskustvo!


Tagovi

Medno sirće Med Fermentacija Antibakterijska svojsva Sirće Mali Izvor Zaječar


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas