Pretraga tekstova
Osim što će takvo meso biti slovenskog porijekla proizvođači garantiraju da životinje nisu hranjene proteinima sa negativne liste te da transportni put nije duži od 200 kilometara.
Meso peradi slovenskih proizvođača odsad će se prodavati pod oznakom odabrane kvalitete. Najavila su to tri najveća proizvođača mesa peradi u Sloveniji, Perutnina Ptuj, Pivka i Panvita, piše mariborska vecer.
Kako su pojasnili, osim što će takvo meso biti slovenskog porijekla proizvođači potrošačima osiguravaju da životinje nisu hranjene proteinima sa negativne liste, kao što je primjerice riblje brašno, te da transportni put nije duži od 200 kilometara.
"Glavna prednost mesa peradi slovenskog porijekla je u činjenici da poljoprivrednici u Sloveniji troše manje antibiotika u stočarstvu. Hranu proizvodimo za svoju djecu, radimo za dobrobit na duge staze", kazao je Janez Rebec, predsjednik Uprave Pivka Perutninarstva.
Tamošnji ministar poljoprivrede Dejan Židan najavio je i da su u postupku izmjene i dopune Uredbe o zelenoj javnoj nabavi kojima se namjerava propisati da naručitelji trebaju nabaviti najmanje 5% prehrambenih proizvoda sa oznakom odabrane kvalitete. Osim mesa peradi, pod ovom oznakom prodaje se mlijeko i mliječni proizvodi, a uskoro će i voće.
Meso s oznakom odabrane kvalitete za potrošače neće biti skuplje jer će troškove certificiranja snositi proizvođači i država.
Foto: Bigstockphoto/fatality
Tagovi
Slovenija Meso Perad Odabrana kvaliteta
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano