Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sir sa dodacima
  • 04.01.2021. 14:35

Slatkiši i sir idu zajedno? Iako zvuči nespojivo, prava je delicija

Uglavnom sve radi sama. Rano ustaje kako bi obavila sve poslove od hranjenja i muže krava, preko čišćenja štale, do proizvodnje sira, a kada to završi slijedi dostava proizvoda.

Slatkiši i sir idu zajedno? Iako zvuči nespojivo, prava je delicija
Foto: Arhiva porodice Jovanov
  • 81
  • 45
  • 0

Većina ljubitelja slatkiša i sira reći će kako te dvije namirnice baš i ne idu zajedno, a da li je to istina? Zamislite spoj rolovanog sira i čokolade ili sira sa smokvom, dinjom, orasima i medom, hurmom ili sa bademom i prženim šećerom, brusnicom ili u kombinaciji s bijelom čokoladom i malinom ili rafaelo filom.  

Možda zvuči nespojivo, ali upravo ove delicije izlaze iz ukusne proizvodnje Đurđinke Jovanov, čiji su proizvodi poznatiji pod brendom "Mama Đuđin sir". Nevjerovatnim spojem slanog i slatkog ukusa napravila je pravu malu revoluciju na tržištu sira za koji je dobila i nagradu za inovaciju na manifestaciji Balkanski festival sira, a dobitnica je i zlatne medalje na Novosadskom poljoprivrednom sajamu.  

Inače Jovanova nije ni pretpostavila da će se jednog dana baviti stočarstvom jer je završila Srednju grafičku školu. Međutim nakon udaje, karijera u poljoprivredi je praktično započela.

Sir od mlijeka simental i holštajn-frizijske krave

Njena porodica bavi se stočarstvom, ali prvenstveno govedarstvom i proizvodnjom sira. U štali imaju simental i holštajn-frizijske krave, a da bi se ovaj posao radio kako treba, sagovornica ističe da mora postojati posebna ljubav pema ovim životinjama. Uglavnom sve radi sama. Rano ustaje kako bi obavila sve poslove od hranjenja i muže krava, preko čišćenja štale, do pravljenja sira, a kada to završi slijedi dostava proizvoda.

Tatjana Vasković: Bilo me je strah pomusti kravu, danas pravim i sir iz mješine

Ipak, sve ovo ne bi uspjela bez velike pomoći tri sina i supruga.

"Proizvođači koji se između ostalog bave i stočarstvom nemaju dovoljnu pomoć i podršku kupaca jer većina i ne misli o tome da jedan poljoprivrednik primjera radi, mljekar - sve sam radi od muže krava do provjere ispravnosti mlijeka i pravljenja finalnog proizvoda, a sve to nije lak posao. Zato bi bilo dobro kada bi potrošači sve ovo uzeli u obzir pa kupovali domaće proizvode umjesto uvoznih", ističe ova vrijedna žena.

Proizvodnja bez aditiva i gustina

Ipak, bez obzira na sve, ono što proizvede, radi to sa puno ljubavi, ali i znanja, što potvrđuje i činjenica da je na njenoj tezgi gdje prodaje uvijek najveća gužva. 

"Riječ je o siru koji se pravi sa dušom. Proizvodni proces dosta je težak i dugo traje. Naravno osnova je mlijeko i sirište, ne koristim aditive niti gustin jer platno od pamuka je to koje omogućava da on traje i do 15 dana. Kada sir ide u prodaju, vakumira se i zato ga je moguće zamrznuti u najlonu."

Od proizvodnje kozjeg sira može se razviti dobar posao

Sem preukusnog slatkog rolovanog sira, u ponudi ima i "prazan" koji je specifičan po svom blagom mliječnom ukusu, a za one prave gurmane pravi i punjene raznovrsnim nadjevima poput suhog vrata, pesta od rukole, kobasice, urnebesa, maslina.

Ali to nije sve, njene vrijedne ruke prave i mozzarella sir, zatim dimnjeni pikantni, ali i mladi u kriškama. Posebnu pažnju privlači i pletenica od sira, kao i domaći maslaci sa i bez dodataka, ali i svima dobro znani Cheesecake.


Tagovi

Sir Proizvodnja sira Sir sa čokoladom Sir sa smokvama Mozzarella sir Proizvodnja sira


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.