Pretraga tekstova
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.
Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mliječnih proizvoda, jogurta, svježih sokova, pakiranog mesa i ribe, navodi N1.
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Iako nakon isteka oznake "najbolje upotrijebiti do" hrana može biti dobra za jelo još danima, sedmicama i mjesecima, ona se masovno baca na dan isteka.
"Najbolje upotrijebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamijenile ovu oznaku sa "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon".
Foto: maabsnco0 / Pixabay
Tagovi
Evropska unija Hrana Trajnost hrane
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..