Pretraga tekstova
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
 
        Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.
Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mliječnih proizvoda, jogurta, svježih sokova, pakiranog mesa i ribe, navodi N1.
Utvrđeno je da manje od pola građana EU razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.
Iako nakon isteka oznake "najbolje upotrijebiti do" hrana može biti dobra za jelo još danima, sedmicama i mjesecima, ona se masovno baca na dan isteka.
"Najbolje upotrijebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamijenile ovu oznaku sa "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon".
Foto: maabsnco0 / Pixabay
Tagovi
Evropska unija Hrana Trajnost hrane
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                    Stiže jesen, a sa njom i tikve, vrijeme je da se recepti obnove...#tikve #bundeve #muskatbundeva
 
