Pretraga tekstova
Evropa nastoji da zadovolji potrebe za biljnim proteinima. Novitet dolazi iz Nizozemske
Noviteti u prehrambenoj industriji su sve češći, a najnoviji dolaze iz Nizozemske. Porodična firma Schouten Europe i kompanija za preradu trave Grassa zajedno će raditi na razvoju zamjene za meso s proteinima iz trave, izvještava Nieuweoogst. Smatra se da su oni dobra alternativa soji.
Rieks Smook, direktor Grassa, je naveo da se prvi rezultati mogu očekivati u 2024.
"Proteini trave su visokokvalitetna, lokalna i perspektivna alternativa soji. Trava daje 2,5 puta više proteina po hektaru u odnosu na soju. U poređenju s drugim izvorima proteina, osigurava enormno smanjenje CO2 otiska", tvrdi Smook.
Ambicija partnerskog Schouten-a je da koriste održive i lokalne sastojke.
Evropska unija nastoji da zadovolji potrebe za biljnim proteinima i da postane manje ovisna o uvozu usjeva koji su bogati njima, kao što je soja.
Komisija je još 2018. godine pozvala zemlje članice da razviju svoje nacionalne strategije za proteine. Nizozemska je svoju Nacionalnu proteinsku strategiju predstavila 2020.
Tagovi
Alternativa mesu Proteini iz trave Biljni proteini Alternativa soji Nizozemska Proteinski usjevi
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.