Pretraga tekstova
Proizvodnja jogurta i ostalih fermentiranih proizvoda povećana je i u 2016. te je dostigla skoro 40.000 tona.
 
        Mljekarska industrija proteklih nekoliko godina zabilježila je povećanje proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka, istaknuto je na sjednici Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda VTK BiH kada je prezentirana Analiza stanja u mljekarskoj industriji s indikatorima uvoza i izvoza posljednjih godina i tokom devet mjeseci 2017. godine
Kada je riječ o preradi, u periodu od 2013. do 2016. godine proizvodnja konzumnog mlijeka je smanjena za 12 posto, a proizvodnja jogurta i ostalih fermentiranih proizvoda povećana je i u 2016. te je dostigla skoro 40.000 tona.
Povećana je i proizvodnja pavlake i milerama za 52, te sira za 8 posto. Tokom devet mjeseci 2017., u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do povećanja i uvoza i izvoza, navodi avaz.
Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda dostigao je vrijednost od oko 57 miliona KM, a uvoz više od 104 miliona KM. Najznačajnija izvozna tržišta bila su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Kosovo, a najveći uvoz zabilježen je iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije. Crna Gora je istaknuta kao izuzetno bitno tržište jer je blizu, članica je CEFTA ugovora, a u toj zemlji svoje godišnje odmore provodi puno građana BiH.
Nepostojanja robnih rezervi i rješavanje tržišnih viškova mlijeka te manjkavosti inspekcijskog sistema na terenu, problemi su o kojima je također bilo riječi.
Foto: Pixabay/superkiki
Tagovi
Mliječna industrija Jogurt Pavlaka Mileram Fermentirani proizvodi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
