Pretraga tekstova
Institucije i dalje šute! Pitanja smo poslali Agenciji za sigurnost hrane u BiH, evo šta kažu.
 
        Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je putem Evropskog sistema brzog uzbunjivanja za hranu (EU RASFF), da je prilikom kontrole pošiljke na granici s Republikom Hrvatskom, utvrđen povišen nivo enterobakterija u jogurtu porijeklom iz BiH, potvrđeno je za Agroklub.
"Odmah po prijemu smo navedenu informaciju dostavili na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da provedu mjere iz svoje nadležnosti te dostave povratne informacije", naveli su nam iz Agencije.
Tek po okončanju inspekcijskih kontrola bit će poznati odgovori na pitanja koja smo već uputili, pored ostalog i da li se ovaj mliječni proizvod nalazi u prodaji u našoj zemlji?! Koliko će kontrole trajati, o kojem proizvođaču je riječ, ima li mjesta za zabrinutost bh. građana... zasad su neodgovorena pitanja.
Podsjetimo, Agroklub je jučer pisao o ovom slučaju. Do dobijanja informacije iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ni jedna domaća institucija se nije oglasila. Uzorak je izuzet još 25. septembra ove godine, a pošiljka je potom puštena u susjednu Hrvatsku. Jogurt iz BiH, s visokim nivoom enterobakterije, otišao je i u Švedsku. Enterobakterije ili crijevne bakterije obuhvataju rodove kao što su Salmonella (patogen), Escherichia (potencijalni patogen), Shigella (patogen), Klebsiella, Enterobacter i druge.
Njihova prisutnost u namirnicama indikator je fekalnog zagađenja!
Tagovi
Enterobakterija Crijevne bakterije Jogurt iz BiH Agencija za sigurnost hrane BiH Inspekcija
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
