Smanjenje iskorištenosti kapaciteta zabilježeno je kod prerade mlijeka sa 56 posto u 2015, a najniža iskorištenost kapaciteta je u proizvodnji vina i iznosi 12,75 posto.
Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2016. godini, s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda, piše akta.ba.
Kako je zaključeno, Vlada će osigurati budžetska sredstva za podršku poljoprivredi i prehrambenoj industriji u skladu sa Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH za period 2015.-2019. godina, te će, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, osigurati jednostavniji pristup kreditima za poljoprivrednike i prerađivače u prehrambenoj industriji.
U informaciji je navedeno da su kapaciteti privrednih društava koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda u FBiH u 2016. godini bili gotovo na istom nivou kao i prethodnih godina. Bez obzira na povećanje proizvodnje u 2016. u odnosu na 2015. godinu, te neznatno povećanu iskorištenost raspoloživih kapaciteta u pojedinim granama prehrambene industrije, stepen iskorištenosti domaćih kapaciteta i dalje je nizak. U svim granama prehrambene industrije on je ispod 50 posto, osim u preradi voća i povrća gdje je iskorištenost kapaciteta 77 posto.
Najniža iskorištenost kapaciteta je u proizvodnji vina i iznosi 12,75 posto, dok je u 2015. godini bila 15,6 posto.
U pojedinim granama prehrambene industrije je došlo do povećanja iskorištenosti kapaciteta, pa je tako u mlinskoj industriji sa 36,8 posto u 2015. povećana na 41,54 posto u 2016. godini, u preradi mesa sa 33 posto na 37 posto, preradi voća i povrća sa 62 posto na 77 posto, proizvodnji piva sa 27 posto na 29 posto, proizvodnji prirodne mineralne i izvorske vode sa 15 posto na 17 posto.
Smanjenje iskorištenosti kapaciteta zabilježeno je kod prerade mlijeka sa 56 posto u 2015. na 43,87 posto u 2016. godini, u proizvodnji bezalkoholnih pića sa 53 posto na 47 posto. I proizvodnja cigareta iz godine u godinu bilježi stalni pad iskorištenosti kapaciteta, pa je sa 32 posto u 2015. pala na 25 posto u 2016. godini. Kod proizvodnje vafla i keksa iskorištenost kapaciteta je ostala na istom nivou kao u prethodnoj godini.
Foto: zlikovec/bigstockphoto.com
Tagovi
Autorica