Pretraga tekstova
Kupci ne razumiju šta etikete znače, ali svejedno kupuju takve proizvode jer su nastali pod posebni uvjetima
 
        Evropska organizacija za zaštitu potrošača BEUC pozvala je nadležna tijela Evropske unije da zabrani korištenje tvrdnji poput "ugljično neutralan" na svim proizvodima, uključujući hranu i piće. Smatraju da ove, kako navode, lažne poruke raširene u prehrambenom sektoru i da zbunjuju potrošače.
"Carbon neutral", "carbon dioxide neutral", "carbon certified" samo su neke od oznaka koje je čak 10 potrošačkih organizacija iz EU prijavilo kao problematične, jer kupci ne razumiju što one znače, ali ipak biraju proizvode koji ih nose jer su proizvedeni pod posebnim uvjetima. Ističu da se takve etikete mogu vidjeti na svim prerađevinama, od svinjetine do banana
Postojeća regulativa dopušta intervenciju tek nakon što je potrošačima nanesena šteta. BEUC smatra da je ovo prilika za reakciju jer se kupci dovode u zabludu. Stoga su pozvali na potpunu zabranu takvih tvrdnji o neutralnosti ugljika jer nisu naučno utemeljene te da će proizvodnja sve hrane i pića uvijek zahtijevati emisije ugljika.
"Ne postoji 'ugljično neutralna' banana ili plastična boca za vodu. Tvrdnje o neutralnosti su dimna zavjesa koja daje dojam da kompanije poduzimaju ozbiljne mjere u vezi s utjecajem na klimu. Istina je da su godinama odlagali aktivnosti koje bi donijele mnogo više koristi" rekla je Monique Gojan, direktorica BEUC-a.
Tagovi
Ugljično neutralan Etiketa BEUC Zabluda Varanje potrošača Monique Gojan
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
