Pretraga tekstova
Po potrebi će se vršiti i provjere zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina.
S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Federalna uprava za inspekcijske poslove je izdala je preporuku kantonalnim upravama te ministarstvima zdravstva i sanitarnom inspektorima, da u ljetnom periodu pojačaju nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodoopskrbnim objektima, kupalištima i bazenima.
Trovanja hranom su česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja, a u hranu dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.
"Neophodno je da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere, i po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina", stoji u preporuci FUZIP-a.
Federalni inspektori će na graničnim prijelazima također tokom ljetnog perioda vršiti pojačane inspekcijske nadzore u prekograničnom prometu i kod subjekata u poslovanju s hranom na području FBiH.
Tagovi
Inspekcija Zarazne bolesti Trovanje hranom Pojačan nadzor
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tamo gdje je na vrijeme obavljena prihrana, strna žita su u dobroj kondiciji...