Pretraga tekstova
Prema dosad prikupljenim i obrađenim rezultatima u 2016. je u skupini hrane "meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači" uzeto 11.933 uzorka, od čega je bilo 80 uzoraka (0,67) s nezadovoljavajućim rezultatima.
Prema podacima o laboratorijskim analizama hrane koje su Agenciji za sigurnost hrane dostavile laboratorije za kontrolu hrane, u Bosni i Hercegovini su u 2015. godini mikrobiološke analize urađene na 10.716 uzoraka mesa i mesnih proizvoda, pri čemu je bilo 145 uzoraka s nezadovoljavajućim rezultatima (1,35%).
Prema dosad prikupljenim i obrađenim rezultatima u 2016. godini je u skupini hrane "meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači" uzeto 11.933 uzorka, od čega je bilo 80 uzoraka (0,67%) s nezadovoljavajućim rezultatima. Kao što je poznato, hrana je veoma osjetljiva materija i ne postoji tzv. nulti rizik ili apsolutna sigurnost. Uvijek može doći do kontaminacije hrane ukoliko se ne postupa sukladno važećim propisima, procedurama i preporukama mjerodavnih tijela.
Kako bi se na što bolji način doprinijelo zaštiti zdravlja i interesa proizvođača u Bosni i Hercegovini, te pomoglo mjerodavnim tijelima entiteta, županija i Brčko distrikta BiH, kao i laboratorijama ovlaštenim za provođenje analiza u svrhu službenih kontrola u dijelu provođenja zakonodavnog okvira, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u proteklom razdoblju organizirala čitav niz obuka namijenjenih predstavnicima mjerodavnih tijela Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, subjektima u poslovanju s hranom i svim zainteresiranim stranama u sustavu sigurnosti hrane.
Obuke su, podsjećaju iz Agencije, organizirane uz podršku Evropske komisije, raznih projekata i međunarodnih organizacija, kao što su TAIEX instrument, Twinning projekt, USAID/Sida FARMA projekt, BTSF, IPA fondova i slično. U prethodne dvije godine (2014. i 2015.) Agencija je održala 14 obuka na kojim je ukupno sudjelovalo 354 predstavnika mjerodavnih tijela, subjekata u poslovanju s hranom, nevladinih organizacija i drugih zainteresiranih subjekata.
U 2016. godini Agencija je koristila TAIEX instrument i BTSF treninge, te je ukupno održano pet ekspertskih misija, dvije radionice i osam BTSF treninga.
Foto: Bigstockphoto/Dron-M
Tagovi
Meso Analiza Agencija za sigurnost hrane Mikrobiološki parametri
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.