Pretraga tekstova
Livanjski sir zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.
 
        Livanjski sir mogao bi biti prvi proizvod iz BiH koji će biti zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, zaštitom oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane. Naime, u prostorijama PTC Forum u Livnu održan je sastanak u okviru TAIEX Ekspertne misije o temi "Zaštita oznake zemljopisnog porijekla, zaštita oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane" koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.
Lucijan Cenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije naglasio je da proizvodnja livanjskog sira, čija povijest počinje 1886., zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.
"Pripremamo se za ovaj trenutak već godinu dana kako bi središnja državna vlast regulirala ovu oblast, a nama je to prilika da nakon dužeg razdoblja i krize na tržištu zaštitimo zemljopisno porijeklo proizvodnje livanjskog sira kao i kooperante i mljekare kako bismo im dali poziciju da njihov proizvod ima punu vrijednost koju zaslužuje", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić.
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH mr. sci. Džemil Hajrić rekao je kako će Agencija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Hercegbosanske županije pokušati od brenda livanjskog sira napraviti prvi proizvod u BiH koji će proći kroz proceduru kako bi ga zaštitili najprije u BiH, a u budućnosti i na razini Europske unije.
Sastanku je nazočio veći broj individualnih proizvođača livanjskog sira i članova Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar", a predstavnici Ekspertne misije su zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije nakon održanog sastanka posjetili Mljekaru "Puđa" kod Livna.
Foto: youtube
Tagovi
Livanjski sir Zaštita Oznaka izvornosti
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                    Stiže jesen, a sa njom i tikve, vrijeme je da se recepti obnove...#tikve #bundeve #muskatbundeva
 
