Pretraga tekstova
Učenici livanjske Srednje strukovne škole lansirali livanjski sir "Puđa" u svemir.
Za livanjski sir nema granica. Osim što je delikatesa na mnogim trpezama u kojoj uživaju pravi ljubitelji sira, livanjski je sir otišao još dalje - u svemir.
Kako bi osnažili ovaj sve poznatiji brend, učenici livanjske Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević su uz mentorstvo profesora Bože Perića, u sklopu projekta "Space Chees" ili po "naški", "Svemirski sir", lansirali livanjski eko sir "Puđa" u nebo, iznad oblaka.
Komad sira pričvrstili su za meteorološki balon, a uz njega i mjerne instrumente koji su očitavali temperaturu, visinu, pritisak te putanju sira. Balon je pušten u visinu od 35 kilometara, s centralnog livanjskog trga.
"Na određenoj visini balon će eksplodirati, a oprema i sir bi se na nekoj lokaciji trebali spustiti padobranom. No, nije isključeno da livanjski sir ostane ploviti i u svemiru", izjavio je Perić za avaz.
Da znaju puno o marketingu, smislili su odličnu poruku, ispisanu na njihovim majicama, a ona glasi: Nema sira do onog iz svemira.
Projekt je s 500KM financijski podržala i organizacija World Hope International, a osim učenika i nastavnika elektrostruke, predstavljena su i ostala usmjerenja strukovne škole.
Ovo nije prvi bosanski specijalitet koji je probio granice zamislivog. Podsjećamo da je 2013. godine na sličan način u svemir lansiran i burek.
Foto: Facebook/Radio Livno
Tagovi
Svemirski sir Space Chees Puđa Božo Perić World Hope International Livanjski sir Burek
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 1 dan
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano