Pretraga tekstova
EFSA je otvorila put Europljanima da u prehranu uvrste kukce odobravajući sušene ličinke velikog brašnara za ljudsku konzumaciju. Taj potez je bio preduvjet za njihovu prodaju u državama članicama.
Otkako je 1. siječnja 2018. godine stupila na snagu nova Uredba o hrani, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaprimila je velik broj zahtjeva za procjenu prehrambenih proizvoda - uključujući one dobivene od biljaka, hranu na bazi algi, neautohtono voće, ali i niz jestivih kukaca.
U srijedu je ova uredba otvorila put Europljanima da insekte uvrste u svoju prehranu, odobrivši za ljudsku konzumaciju sušene ličinke velikog brašnara, navela je EFSA u svojoj procjeni. Taj potez je bio preduvjet za odluku europskih dužnosnika o dozvoli da se njihove ličinke prodaju potrošačima u državama članicama.
Veliki brašnar (Tenebrio molitor), odnosno njegova ličinka sigurna je za konzumaciju bilo u obliku sušene cjelovite ličinke ili u obliku brašna, priopćila je EFSA.
Ta odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca, koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehrani ljudi. "Insekti su složeni organizmi, što predstavlja izazov u sastavu prehrambenih proizvoda koji potječu od njih", rekao je Ermolaos Ververis, kemičar i znanstvenik EFSA-e koji je koordinirao ovom odlukom.
Različite namirnice koje potječu od njih često se najavljuju kao izvor bjelančevina u prehrani. "Oni ih mogu sadržavati puno, no kritične su alergijske reakcije koje su s njima povezane", upozorio je.
"Jasne su ekološke i ekonomske koristi ako tradicionalne izvore životinjskih proteina zamijenite onima koji zahtijevaju manje hrane, proizvode manje otpada i rezultiraju manjim emisijama stakleničkih plinova", kazao je Mario Mazzocchi, ekonomski statističar i profesor sa Sveučilišta u Bologni. Istaknuo je i činjenicu da niži troškovi i cijene mogu poboljšati sigurnost hrane te da će nova potražnja otvoriti i ekonomske mogućnosti.
Treba spomenuti da ljudi širom svijeta, posebno u Aziji, Africi i Latinskoj Americi konzumiraju i do tisuću vrsta insekata, a jede ih oko 2,5 milijardi ljudi širom svijeta. Već ih se može naći u nekim državama EU-a i to na policama za ljudsku prehranu. Tako su prisutni u čokoladama, tjestenini ili hamburgerima, a oni koji ih kupuju, prvenstveno traže novo iskustvo u prehrani.
Naime, ovisno o vrsti i uvjetima uzgoja, imaju sadržaj proteina koji je između 35 i 77% veći od mesa svinja i pilića, no unatoč takvim svojstvima, teško su prihvaćeni na europskom tržištu.
Podsjetimo, do sada se u EU godišnje proizvede samo 6.000 tona insekata, a do 2030. godine, Međunarodna platforma kukaca za prehranu i stočnu hranu (IPIFF) procjenjuje da bi moglo biti između dva i pet milijuna tona U Europi se najčešće koriste kao izvor proteina u stočnoj hrani.
Tagovi
EFSA Procjena Kukci Hrana Insekti Europska unija
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)