Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fermentirani luk
  • 21.01.2023. 12:00
  • Banatsko Novo Selo

Jeste li probali bijeli luk crne boje?

Jeste li čuli za "crni bijeli luk" i da li ste bili u prilici da ga probate? Proizvodi ga Poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela.

Foto: Predrag Bogatinčević
  • 63
  • 44
  • 0

Bijeli luk je vjerovatno omiljeni začin svih gurmana, jelima pruža sjajan okus, te je svakodnevno na trpezama bez obzira na intenzivan, prilično jak miris. Brojna su njegova ljekovita antigljivična, antibakterijska i antioksidativna svojstva, te se od davnina koristi ne samo kao hrana, već i kao lijek. Naučnici tvrde da sadrži više od 400 različitih aktivnih sastojaka, obiluje vitaiminima i mineralima, tu su aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, ali i gvožđe, kalijum, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja te nije slučajno što su ga mnogo prije pronalaska antibiotika razni narodi koristili u ishrani, ali i kao lijek.

Sudeći po našem narodnom vjerovanju on je lijek za sve pa se i dan danas u mnogim domaćinstvima koristi kao preventiva, te mu se pridaje velika važnost i povjerenje u njegova mnogostruka ljekovita svojstva.

Ne stvara neprijatan zadah

O njemu se uglavnom sve zna, a da li ste ikad pomislili da li od bijelog luka može da postoji nešto još bolje i djelotvornije u borbi sa visokim pritiskom, upalama infekcijama? Najnoviji gurmanluk u svijetu ali i kod nas je bijeli luk crne boje, crnih čenova za koji se tvrdi da je zdraviji od svježeg "običnog". Interesantno da je malo ko čuo za ovaj proizvod, a još manje je onih koji su ga probali.

On se od 1999. godine koristi u Aziji, a za njega su se zainteresovali i profesionalni američki kuhari, ali i svi oni koji vole da probaju nove okuse i eksperimentišu u kuhinji. Oni koji znaju i poštuju njegova pozitivna svojstva sada ga mogu jesti koliko hoće jer fermentisani ne stvara neprijatan zadah.

Crni čenovi dobijaju se procesom fermentacije

Ima ga i kod nas, a o načinu pripreme ovog izuzetno zdravog delikatesa pričao nam je Predrag Bogatinčević iz Pančeva koji u Banatskom Novom Selu u susjednoj Srbiji, ima registrovano gazdinstvo i od 2020. godine priprema "Banatski black garlic", fermentisani bijeli luk.

"Banatski black garlic", fermentisani bijeli luk

"Mi smo sami osmislili svojevrsnu komoru za proces fermentacije u koju može da stane oko 40 kilograma. Glavice se redaju i u uslovima kontrolisane temperature koja može da se kreće od 60 do 80 stepeni Celzijusa, i vlažnosti vazduha u vremenskom periodu i do 30 dana dolazi do procesa fermentacije. Rezultat je vidljiv, glavica je braon boje, a unutra je čen crn" rekao je naš sagovornik objašnjavajući da fermentisani gubi jak, za mnoge neprijatan miris, ali ima nekoliko puta uvećana ljekovita svojstva.

Bogatiji mineralima i vitaminima

Naš sagovornik kaže da je ovaj luk veoma prijatnog i zanimljivog ukusa i svaki put kada se priprema nova količina okus je različit i može biti slađi, kiselkastiji, gorči. A to upravo zavisi od samog luka, temperature, vlažnosti vazduha. Njegova jedinstvena boja, okus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva.

"Treba napomenuti da fermentisani bijeli luk ima znatno više aktivnih sastojaka, samo bez neprijatnih mirisa, bogat je amino kiselinama i ima pet do deset puta veći sadržaj antioksidanata u poređenju sa svježim, a ne izaziva tegobe kod osoba sa gastritisom", kaže Bogatinčević i napominje da je ovaj proizvod predstavljao na nekoliko manifestacija, da ga raduju pozitivni komentari i radoznalost posjetilaca koji su se raspitivali da li kao takav raste u zemlji, kako se priprema i kako može da se koristi.

Veliko je interesovanje za ovaj proizvod

Dalje kaže da je ponuda crnog bijelog luka mala, a bilo bi mnogo bolje da je konkurencija jača, da je crnih čenova mnogo više i da se tako uvrsti u svakodnevnu ishranu, da se grickaju čenovi, koriste u slatama, sa sirom, mesom…

"Nama je ovo hobi, imamo drugih obaveza pa nemamo mogućnosti da u ovom poslu idemo brže, ovo je naša porodična priča i spremni smo da idemo korak po korak i da u narednom periodu osmislimo interesantne varijacije kao što je za početak pasta od čenova fermentisanog luka" rekao je na kraju naš sagovornik.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Bijeli luk Lijek za sve Bijeli crni luk Crni bijeli luk Black garilic Luk Crno čehno


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.