Jeste li čuli za "crni bijeli luk" i da li ste bili u prilici da ga probate? Proizvodi ga Poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela.
Bijeli luk je vjerovatno omiljeni začin svih gurmana, jelima pruža sjajan okus, te je svakodnevno na trpezama bez obzira na intenzivan, prilično jak miris. Brojna su njegova ljekovita antigljivična, antibakterijska i antioksidativna svojstva, te se od davnina koristi ne samo kao hrana, već i kao lijek. Naučnici tvrde da sadrži više od 400 različitih aktivnih sastojaka, obiluje vitaiminima i mineralima, tu su aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, ali i gvožđe, kalijum, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja te nije slučajno što su ga mnogo prije pronalaska antibiotika razni narodi koristili u ishrani, ali i kao lijek.
Sudeći po našem narodnom vjerovanju on je lijek za sve pa se i dan danas u mnogim domaćinstvima koristi kao preventiva, te mu se pridaje velika važnost i povjerenje u njegova mnogostruka ljekovita svojstva.
O njemu se uglavnom sve zna, a da li ste ikad pomislili da li od bijelog luka može da postoji nešto još bolje i djelotvornije u borbi sa visokim pritiskom, upalama infekcijama? Najnoviji gurmanluk u svijetu ali i kod nas je bijeli luk crne boje, crnih čenova za koji se tvrdi da je zdraviji od svježeg "običnog". Interesantno da je malo ko čuo za ovaj proizvod, a još manje je onih koji su ga probali.
On se od 1999. godine koristi u Aziji, a za njega su se zainteresovali i profesionalni američki kuhari, ali i svi oni koji vole da probaju nove okuse i eksperimentišu u kuhinji. Oni koji znaju i poštuju njegova pozitivna svojstva sada ga mogu jesti koliko hoće jer fermentisani ne stvara neprijatan zadah.
Ima ga i kod nas, a o načinu pripreme ovog izuzetno zdravog delikatesa pričao nam je Predrag Bogatinčević iz Pančeva koji u Banatskom Novom Selu u susjednoj Srbiji, ima registrovano gazdinstvo i od 2020. godine priprema "Banatski black garlic", fermentisani bijeli luk.
"Mi smo sami osmislili svojevrsnu komoru za proces fermentacije u koju može da stane oko 40 kilograma. Glavice se redaju i u uslovima kontrolisane temperature koja može da se kreće od 60 do 80 stepeni Celzijusa, i vlažnosti vazduha u vremenskom periodu i do 30 dana dolazi do procesa fermentacije. Rezultat je vidljiv, glavica je braon boje, a unutra je čen crn" rekao je naš sagovornik objašnjavajući da fermentisani gubi jak, za mnoge neprijatan miris, ali ima nekoliko puta uvećana ljekovita svojstva.
Naš sagovornik kaže da je ovaj luk veoma prijatnog i zanimljivog ukusa i svaki put kada se priprema nova količina okus je različit i može biti slađi, kiselkastiji, gorči. A to upravo zavisi od samog luka, temperature, vlažnosti vazduha. Njegova jedinstvena boja, okus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva.
"Treba napomenuti da fermentisani bijeli luk ima znatno više aktivnih sastojaka, samo bez neprijatnih mirisa, bogat je amino kiselinama i ima pet do deset puta veći sadržaj antioksidanata u poređenju sa svježim, a ne izaziva tegobe kod osoba sa gastritisom", kaže Bogatinčević i napominje da je ovaj proizvod predstavljao na nekoliko manifestacija, da ga raduju pozitivni komentari i radoznalost posjetilaca koji su se raspitivali da li kao takav raste u zemlji, kako se priprema i kako može da se koristi.
Dalje kaže da je ponuda crnog bijelog luka mala, a bilo bi mnogo bolje da je konkurencija jača, da je crnih čenova mnogo više i da se tako uvrsti u svakodnevnu ishranu, da se grickaju čenovi, koriste u slatama, sa sirom, mesom…
"Nama je ovo hobi, imamo drugih obaveza pa nemamo mogućnosti da u ovom poslu idemo brže, ovo je naša porodična priča i spremni smo da idemo korak po korak i da u narednom periodu osmislimo interesantne varijacije kao što je za početak pasta od čenova fermentisanog luka" rekao je na kraju naš sagovornik.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica