Pretraga tekstova
Stočari vlašićkog kraja smatraju da treba poticati proizvodnju vlašićkog sira i to premijama za mlijeko, organiziranim otkupom i oživljavanjem zemljoradničkih zadruga.
Proizvođači vlašićkog sira bore se sa brojnim problemima kako bi zadržali proizvodnju ove tradicionalne i prepoznatljive vrste sira. No, svakim danom broj ovih proizvođača se smanjuje, ljudi polagano odustaju i to se mora zaustaviti.
Jedan od većih problema je svakako neorganizirani otkup pa proizvođači ne mogu planirati prodaju, a time ni proizvodnju u budućnosti. Smatraju da preprodavači kojima su prisiljeni prodavati sir, na njima zarađuju i da je otkupna cena koju za sir od njih dobiju preniska. Proizvodnja je značajno smanjena u odnosu na onu od prije dvadeset godina, a obzirom na kvalitetu sira, njegovu tradiciju i prepoznatljivost to ne bi trebalo ni smjelo biti tako. Smanjenju stada uvelike je doprinijela i bruceloza koja je zadala dodatni udarac stočarima ovog kraja.
Koja su rješenja? Ako pitate proizvođače, oni smatraju da je poticanje proizvodnje mlijeka koje se koristi za izradu ove vrste sira prvi korak u rješenju ovog problema. Osim toga, potreban je organiziran otkup samog sira, pa bi se u tom slučaju proizvođači mogli posvetiti proizvodnji i njenom širenju. Mnogi od njih smatraju i da bi oživljavanje zemljoradničkih zadruga toga kraja značajno doprinijelo povećanju proizvodnje.
Ovaj sir zasigurno ima potencijal da se pozicionira na domaćem ali i inozemnom tržištu, jer kako je za Oslobođenje naveo Radenko Perišić predsjednik Udruženja proizvođača vlašićkog sira iz Kotor-Varoši, prije 25 godina sir se, pored domaćeg tržišta, uspješno plasirao i na talijansko i austrijsko pa ne vidi razloga zašto to i danas ne bi bilo tako. Ali važno je ljude potaknuti, dati im razlog da ostanu u tom planinskom predjelu i nastave se baviti stočarstvom i proizvodnjom sira.
Foto: depositphotos.com; cylonphoto
Tagovi
Vlašićki sir Zemljoradničke zadruge Proizvodnja sira Premije za mlijeko Stočarstvo Kotor Varoš Radenko Perišić Udruženje proizvođača vlašićkog sira Otkup Otkupna cijena Preprodavači Bruceloza Plasman
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.