Pretraga tekstova
EFSA je sprovela procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, naročito u krompiru i njegovim proizvodima. Riječ je o jedinjenjima koji mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome.
Na zahtjev Evropske komisije, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) sprovela je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i njegovim proizvodima.
Ova jedinjenja nalaze u biljkama iz porodice Solanacae u koju spadaju krompir, paradajz i patlidžan, a imaju važnu ulogu u pružanju otpornosti biljke prema štetočinama i patogenima.
Proizvođači ne znaju gdje sa krompirom - ogroman višak na evropskom tržištu
Procjenom rizika obuhvaćeni su jestivi dijelovi ovog popularnog povrća i drugih biljnih vrsta koje sadrže glikoalkaloide dok nejestivi dijelovi, uz izuzetak klice krompira, nisu bili predmet procjene rizika.
Trovanje glikoalkaloidima može uzrokovati akutne gastrointestinalne simptome, kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Za navedene efekte, Panel za kontaminante u lancu ishrane (CONTAM Panel), identifikovao je najniži nivo kod kog je uočen štetni učinak. Ona iznosi 1 miligram po kilogramu tjelesne težine dnevno i predstavlja referentnu tačku za karakterizaciju rizika u slučaju akutne izloženosti.
Akutna izloženost glikoalkaloidima iz krompira kroz prehranu procijenjena je korištenjem probabilističkog pristupa i primjenom faktora prerade hrane. Podaci su bili dostupni samo za α‐solanin i α‐čakonin, i to uglavnom za krompir.
Granica izloženosti za grupu mlađe populacije ukazuje da postoji uticaj na zdravlje u studijama u kojima su korištene najviše vrijednosti konzumacije, kao i u svim studijama u kojima je vrijednost konzumacije na 95. percentilu. Za odraslu populaciju, granica izloženosti ukazuje da postoji uticaj na zdravlje samo za vrijednosti konzumacije s najvišim, 95. percentilom.
Guljenjem, kuhanjem i prženjem može se redukovati sadržaj glikoalkaloida u hrani. Na primjer, guljenjem sadržaj glikoalkaloida može se smanjiti u rasponu od 25-75%, kuhanjem u vodi između 5 i 65% i prženjem u ulju od 20-90%.
Naučno mišljenje pod nazivom "Procjena rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i proizvodima od krompira" dostupno je ovdje.
Tagovi
EFSA Procjena rizika Glikoalkaloidi Uzgoj krompira
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija