Pretraga tekstova
EFSA je sprovela procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, naročito u krompiru i njegovim proizvodima. Riječ je o jedinjenjima koji mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome.
Na zahtjev Evropske komisije, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) sprovela je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i njegovim proizvodima.
Ova jedinjenja nalaze u biljkama iz porodice Solanacae u koju spadaju krompir, paradajz i patlidžan, a imaju važnu ulogu u pružanju otpornosti biljke prema štetočinama i patogenima.
Proizvođači ne znaju gdje sa krompirom - ogroman višak na evropskom tržištu
Procjenom rizika obuhvaćeni su jestivi dijelovi ovog popularnog povrća i drugih biljnih vrsta koje sadrže glikoalkaloide dok nejestivi dijelovi, uz izuzetak klice krompira, nisu bili predmet procjene rizika.
Trovanje glikoalkaloidima može uzrokovati akutne gastrointestinalne simptome, kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Za navedene efekte, Panel za kontaminante u lancu ishrane (CONTAM Panel), identifikovao je najniži nivo kod kog je uočen štetni učinak. Ona iznosi 1 miligram po kilogramu tjelesne težine dnevno i predstavlja referentnu tačku za karakterizaciju rizika u slučaju akutne izloženosti.
Akutna izloženost glikoalkaloidima iz krompira kroz prehranu procijenjena je korištenjem probabilističkog pristupa i primjenom faktora prerade hrane. Podaci su bili dostupni samo za α‐solanin i α‐čakonin, i to uglavnom za krompir.
Granica izloženosti za grupu mlađe populacije ukazuje da postoji uticaj na zdravlje u studijama u kojima su korištene najviše vrijednosti konzumacije, kao i u svim studijama u kojima je vrijednost konzumacije na 95. percentilu. Za odraslu populaciju, granica izloženosti ukazuje da postoji uticaj na zdravlje samo za vrijednosti konzumacije s najvišim, 95. percentilom.
Guljenjem, kuhanjem i prženjem može se redukovati sadržaj glikoalkaloida u hrani. Na primjer, guljenjem sadržaj glikoalkaloida može se smanjiti u rasponu od 25-75%, kuhanjem u vodi između 5 i 65% i prženjem u ulju od 20-90%.
Naučno mišljenje pod nazivom "Procjena rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i proizvodima od krompira" dostupno je ovdje.
Tagovi
EFSA Procjena rizika Glikoalkaloidi Uzgoj krompira
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393... Više [+]
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu
Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393 korisnika od čega 346 fizičkih i 47 pravnih lica. Fizičkim licima isplaćeno je 290 546 maraka, a pravnim licima 204 186 KM.
Ovo je po prvi put od kako Općina Bugojno iz Budžeta isplaćuje poljoprivredne poticaje, da to uradi u cijelom iznosu i prije proljetne sjetve, što je veliki iskorak za poljoprivredne proizvođače, kojima je sada lakše planirati svoje aktivnosti na imanjima kojima gazduju.
Foto: Bugojno Danas
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina. Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina.
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇 Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇