Pretraga tekstova
Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu.
 
        Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance, koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu. Prijedlog su podržali predstavnici svih 28 članica Evropske unije.
Tekst prijedloga će se proučavati tri mjeseca, a potom bi na proljeće sljedeće godine trebalo da stupi na snagu. Proizvođači hrane, kao i restorani i lanci brze hrane moraće da poštuju dozvoljenu granicu akrilamida.
Akrilamid je hemijska supstanca koja prirodno nastaje kada se hrana peče ili prži na temperaturi iznad 120°C.
Evropska uprava za sigurnost hrane (EFSA) je 2015. godine potvrdila da akrilamid potencionalno povećava rizik od raka. Prvi put su je švedski istraživači povezali sa karcinomom 2002. godine, piše Euractiv.
"Niko ne traži zabranu bilo koje hrane. Međutim, ubeđeni smo da su obavezujući nivoi neophodni ako ćemo efikasno da zaštitimo potrošače", rekla je Monik Goja, generalna direktorka potrošačke organizacije BEUC.
Foto: summa / Pixabay
Izvori
Tagovi
Evropska komisija Rak Oboljenje Hrana Akrilamid
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                    Počeo je trodnevni sajam "Jesen u Visokom". Više od 60 izlagača stiglo je iz svih krajeva BIH.
 
