Pretraga tekstova
Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu.
Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance, koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu. Prijedlog su podržali predstavnici svih 28 članica Evropske unije.
Tekst prijedloga će se proučavati tri mjeseca, a potom bi na proljeće sljedeće godine trebalo da stupi na snagu. Proizvođači hrane, kao i restorani i lanci brze hrane moraće da poštuju dozvoljenu granicu akrilamida.
Akrilamid je hemijska supstanca koja prirodno nastaje kada se hrana peče ili prži na temperaturi iznad 120°C.
Evropska uprava za sigurnost hrane (EFSA) je 2015. godine potvrdila da akrilamid potencionalno povećava rizik od raka. Prvi put su je švedski istraživači povezali sa karcinomom 2002. godine, piše Euractiv.
"Niko ne traži zabranu bilo koje hrane. Međutim, ubeđeni smo da su obavezujući nivoi neophodni ako ćemo efikasno da zaštitimo potrošače", rekla je Monik Goja, generalna direktorka potrošačke organizacije BEUC.
Foto: summa / Pixabay
Izvori
Tagovi
Evropska komisija Rak Oboljenje Hrana Akrilamid
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)