Pretraga tekstova
Zakonodavstvo EU planira zabraniti fosfate koji se koriste u prerađenom mesu kebaba. Ovom odlukom će biti ugroženo 100.000 radnih mjesta.
 
        Turski doner kebab koji je u mnogim evropskim gradovima posato ekvivalent američkom hamburgeru, uskoro bi mogao biti zabranjen u zemljama Evropske unije.
Naime, zakonodavstvo EU planira zabraniti fosfate koji se koriste u prerađenom mesu kebaba. Zastupnici EU ovu odluku temelje na studijama koje su povezale fosfate koji se koriste u proizvodnji doner kebaba s kardiovaskularnim bolestima. Iako, mnoge su studije i osporile tu činjenicu, navodi dailysabah.
U međuvremenu, vlasnici restorana i proizvođača kebaba navode da su aditivi potrebni kako bi meso bilo sočno.
Najčitanije njemačke novine Bild oštro su kritizirale zakonodavstvo EU i zauzeli stav da se na ovaj način izravno diskriminira kebab. Te novine navode da se u EU svakodnevno konzumira 500 tona kebab mesa, a 80 posto je proizvedeno u Njemačkoj. Još zvučniji je broj od 100.000 radnih mjesta koja bi bila direktno ugrožena ovom odlukom.
Članica Evropskog parlamenta i ekspertica za zdravlje, Renate Sommer pokušava urazumiti svoje kolege rekavši: "Državljani EU troše toliko puno fosfata tijekom cijele godine konzumacijom druge hrane i pića. Primjerice, osoba koja jede doner, u svoj organizam godišnje unese isto toliko fosfata koliko bi unijela da popije 1,5 litru Coca-Cole."
Foto: Pixabay/LibbyandMarcelcom
Tagovi
Kebab Doner Fosfati Renate Sommer
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                    Glamočki Kovačević krompir - ove godine 80 tona. Cijene su 1 KM/kg za količine od tone, za maloprodaju 1,50 KM, a sjemenski 2 KM/kg.
 
