Pretraga tekstova
Certifikacija proizvoda podrazumijeva da je on prošao rigorozne kontrole, zadovoljio stroge standarde kvaliteta i usaglašenost sa specifikacijom.
 
        Devet Gačanki dobilo je certifikate za proizvodnju "gatačkog kajmaka iz mješine". Nastavak je ovo aktivnosti, nakon što je ovaj proizvod zaštićen oznakom porijekla (ZOP).
Certifikacija proizvoda podrazumijeva da je on prošao rigorozne kontrole, zadovoljio stroge standarde kvaliteta i usaglašenost sa specifikacijom proizvoda, pojasnili su iz Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka, čije članice su zadovoljile propise, a što je potvrdila kuća "Organska kontrola d.o.o." iz Sarajeva, navedeno je na zvaničnoj stranici općine Gacko.
"Papir" je važan, jer on potvrđuje kvalitet, sigurnost, usklađenost sa propisima ali i povjerenje potrošača, potvrdila je Milanka Marković, jedna od članica Udruženja čiji je kajmak prošao ovaj proces.
"Za nas sve ovo mnogo znači, za svaku ženu posebno, nas kao Udruženje, ali kao proizvođače. Bit će nam mnogo lakše prodati kajmak i bit će veća proizvodnja", kazala je Milanka, ističući da su do sada prodaju vršili mahom "na kućnom pragu".
 
Na sjednici Skupštine Udruženja, osim podjele certifikata, predstavljena je i zaštita oznake porijekla (ZOP), šta ona podrazumijeva i šta znači za proizvod koji je zaštićen.
"Članovi Skupštine upoznati su sa realizacijom planova u 2024. godini i opće je mišljenje da je urađeno više od planiranog. Predložene su smjernice, u kom pravcu ćemo ići u narednoj godini", rekla je Dragana Milović, predsjednica Udruženja.
Pismo zahvalnosti za saradnju, ali i želju za dalju podršku koju je izrazila pomoćnik generalnog sekretara UN iz Njujorka, dokaz je da su ove vrijedne žene svojim radom i djelovanjem postale prepoznatljive u državi ali i šire. Kako su istakle, trude se da na najbolji način predstave svoje Udruženje i lokalnu zajednicu.
Podsjećamo, Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka tokom prethodne tri godine od osnivanja, realiziralo je niz projekta. Najvažniji su imali za cilj približavanje zaštiti proizvoda, što se u konačnici i desilo u septembru – "gatački kajmak iz mješine" zvanično je zaštićen.
Tagovi
Gatački kajmak Kajmak iz mješine Milanka Marković Dragana Milović Udruženje proizvođača Certifikat za kajmak
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
