Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Avangardni eksperiment
  • 11.05.2025. 18:00

Čokoladica s govedinom, nova britanska gastro-kreacija

Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i mesnog osmislio je Heston Blumenthal, kuhar s Michelinovom zvjezdicom, a predstavljena je povodom nacionalne sedmice promocije britanske govedine - Great British Beef Week

Čokoladica s govedinom, nova britanska gastro-kreacija
Foto: Shutterstock/Leszek Kobusinski (Ilustracija)
  • 42
  • 5
  • 0

Neobična kulinarska kreacija privlači veliku pažnju u Engleskoj: čokoladica s govedinom. Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i mesnog osmislio je Heston Blumenthal, kuhar s Michelinovom zvjezdicom, a predstavljena je povodom nacionalne sedmice promocije britanske govedine - Great British Beef Week, piše Agrarheute.

Kako piše britanski stručni časopis Farmers Guide, čokoladica stiže iz kuhinje poznatog pub restorana The Hinds Head u Maidenheadu, okrug Berkshire.

Kombinacija okusa koja izaziva znatiželju

Ovaj novi slastkiš nosi naziv The Beef Chocolate Bar, a riječ je o tzv. Petit Fouru, maloj poslastici za kraj obroka, koja u ovom slučaju spaja tamnu čokoladu, slani karamel i mesnatu notu. Sastav uključuje reduciranu domaću goveđu juhu, tamno pivo Guinness i začine iz Oxo kocki, a rezultat je, kako se navodi, "slatko-slano-gorka mesna delicija".

Čokolada od brašna od crva? Ipak ne! O čemu je onda riječ?

Inače, slavni kuhar Heston Blumenthal, poznat je po svojim avangardnim kulinarskim eksperimentima. Njegov pub u Maidenheadu nudi sofisticirani jelovnik koji slavi britansku govedinu, a uz The Beef Chocolate Bar tokom Great British Beef Weeka uvrstit će i jela poput engleskog Wagyu filea, T-bone odreska, goveđeg tartara i čuvenog Beef Wellingtona.

Nije prvi put da spaja meso i slatko

Blumenthal nije nov u spajanju slatkiša i mesa, već ranije je u svom poznatom restoranu s tri Michelinove zvjezdice The Fat Duck posluživao "OxChoc", čokoladicu od mliječne čokolade s karamelom, nugatom i reduciranim Wagyu mesom.

Govedina koja se koristi u The Hinds Headu dolazi s britanske porodične farme koja djeluje već treću generaciju, čime se dodatno naglašava lokalni i održivi karakter ove kulinarske inicijative.

Na tržište BiH isporučena čokolada u kojoj je utvrđena prisutnost insekta

Great British Beef Week je nacionalna kampanja koja slavi britansku govedinu, ali i odaje priznanje marljivom radu i predanosti svojih farmera. Upravo kroz ovakve inovacije poput mesne čokoladice, želi se pokazati koliko je domaća govedina svestrana i cijenjena u visokoj gastronomiji.


Tagovi

Čokoladica s govedinom Slastica Farmers Guide Heston Blumenthal Nacionalna kampanja


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.