Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 09.01.2021. 12:00

Cijene hrane i u posljednjem mjesecu 2020. zabilježile rast

Indeks mliječnih proizvoda povećao se za 3,2%, navodi između ostalog UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 73
  • 150
  • 0

Svjetske cijene hrane u zadnjem mjesecu prošle godine nastavile su rasti, vođene porastom biljnog ulja, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je u prosincu indeks cijena hrane u prosjeku iznosio 107,5 bodova što je za 2,2% više u odnosu na studeni.

Cijene biljnog ulja nastavile su snažno rasti, skočivši u prosincu za 4,7%. Za cijelu 2020. indeks je porastao za 19,1% u odnosu na godinu prije. "Nemogućnost opskrbe u glavnim zemljama proizvođačima palminog ulja pogurala je cijene, dok je na trgovinu utjecalo i naglo povećanje izvoznih carina u Indoneziji“, navode iz FAO-a te dodaju kako su cijene sojinog ulja djelomično porasle zbog dugotrajnih štrajkova u Argentini.

Žitarice skromnije rasle, a cijene šećera pale

Cijene žitarica zabilježile su nešto skromniji rast od 1,1% u odnosu na mjesec prije. Glavni razlog porasta, kako pojašnjavaju je veća zabrinutost zbog uvjeta rasta i manjih prinosa u Sjevernoj i Južnoj Americi te Rusiji.

Ako promatramo cijelu godinu, indeks za ovu skupinu proizvoda u prosjeku je iznosio 6,6% i bio je iznad razine iz 2019. godine.

Što se tiče šećera, u prosincu je jedino zabilježio pad od 0,6% u odnosu na 11. mjesec. "Na cijene su utjecali najnoviji trgovinski podaci koji pokazuju da je uvoz šećera u Kinu, njegova drugog najvećeg svjetskog uvoznika, porastao za 37% na godišnjoj razini. Indonezija je također izvijestila o povećanoj potražnji za rafiniranim šećerom“, ističu. S druge strane, poboljšani izgledi za proizvodnju su u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i Indiji, gdje se očekuje porast proizvodnje za 17%.

2011. još uvijek drži rekord

Indeks mliječnih proizvoda povećao se za 3,2%, međutim tijekom cijele 2020. godine prosječno je iznosio oko 1,0% manje nego godinu prije.

Tržišna vrijednost mesa porasla je za 1,7%, dok je njegov cjelogodišnji prosjek bio 4,5% ispod onog iz 2019. Kao glavni razlog FAO navodi izbijanje ptičje gripe u Europi, kao i afričke svinjske kuge diljem svijeta.

Za cijelu 2020. referentni indeks u prosjeku je iznosio 97,9 bodova što je za 3,1% više od 2019., ali je i dalje bio niži za više od 25% u odnosu na svoj povijesni vrhunac iz 2011. godine.

Podsjećamo, prošli mjesec FAO je treći put za redom revidirao svoju prognozu za sezonu žitarica 2020., smanjujući je na 2,742 milijarde s prethodnih 2,75 milijardi tona.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks Žitarice Šećer Mlijeko Meso Biljna ulja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.