Pretraga tekstova
Jedite pužiće od tijesta kao u Bosni: Ova poslastica uspijeva kod kuće - za naše podneblje pomalo nevjerovatno, ali ovako glasi naslov članka o bosanskom bureku, objavljen na švicarskom portalu
Ako ne znaš napraviti pitu, onda nisi spremna za udaju, rekli na našem podneblju, iako mnoge djevojke nauče tijesto mijesiti i razvijati još kao djevojčice. No u Švicarskoj se dive ovom, kako kažu "specijalitetu" i pompezno najavljuju da su otkrili recept.
Jedite pužiće od tijesta kao u Bosni: Ova poslastica uspijeva kod kuće - za naše podneblje pomalo nevjerovatno, ali ovako glasi naslov članka o bosanskom bureku, objavljen na švicarskom portalu tagblatt.ch.
Junakinja priče je Amira Sakić, Bosanka s adresom u St.Gallenu, gdje s porodicom živi već 30 godina. Prvo je radila u gastronomiji, zatim kao čistačica za privatne kompanije. Povremeno bi na posao nosila burek.
"Svi su bili toliko oduševljeni burekom da su me svi savjetovali da otvorim restoran. I voila, evo ga", kaže Sakić, koja je sada vlasnica ugostiteljskog objekta zanimljivog imena "Bruder burek".
Ova 52-godišnjakinja otkrila je švicarskom mediju da je s deset godina, od mame i nene naučila praviti pitu: "Tako to ide u Bosni", rekla je Amira, a na pitanje šta je potrebno, odgovorila je "puno ljubavi i srca".
Restoran je, kako navodi ovaj portal, više od snack bara, ima 20 sjedećih mjesta, sank i zidove obložene drvetom. U podne ovdje uvijek bruji, a osim stalnih švicarskih mušterija, jedu i Bosanci željni domovine i osoblje obližnje bolnice. Narudžbe preuzima Amira, a objektom upravlja jedan od tri njena sina, odnosno direktor Mehdin Šakić.
Potom su objasnili kako se pravi burek, a Vegetu nazvali "tajnom". Vrijedna domaćica im je pojasnila da je riječ o začinu bez kojeg se ne može praviti bosanski specijalitet. Dodaje da se tijesto za burek može napuniti čime god poželite - mesom, sirom, krompirom, špinatom, ali i jagodama. "Naravno, za slatke verzije ne treba puno soliti samo tijesto", kaže ona.
Iako imaju tačnu porciju koja se služi ima i onih koji pojedu i cijelu tepsiju.
"Na kraju krajeva, to je u BiH normalno", kaže Amira koja svoj posao u restoranu završava u 14 sati i onda odlazi kući gdje sebi sprema salatu: "Čitav dan sam uz miris bureka, prosto ga se zasitim."
Tagovi
Burek Švicarska Amira Sakić Pita Mehdin Šakić Bruder burek
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍 Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍