Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 21.05.2018. 10:30

Plamenjača napada krompir i paradajz - zaštitite ih

Simptomi oboljenja javljaju se na svim djelovim biljke: stabljici, listu, plodu i na krtolama krompira. Biljke paradajza i patlidžana mogu biti zaražene već kao rasad.

Foto: Wikimedia Commons/Rasbak
  • 15.744
  • 842
  • 0

Plamenjača krompira i paradajza je najštetnije oboljenje krompira, paradajza i plavog patlidžana. Prouzrokovač ovog oboljenja je gljivica Phytophthora infestans.

Simptomi oboljenja javljaju se na svim djelovim biljke: stabljici, listu, plodu i na krtolama krompira. Biljke paradajza i patlidžana mogu biti zaražene već kao rasad. Na otvorenom simptomi se pojavljuju od maja do septembra, ali pošto je razvoj ove gljivice u zavisnosti od temperature i vlage, pojedinih godina, kada je nedovoljno padavina i sa izrazitom sušom, pojava bolesti može izostati.

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije obavještava poljoprivredne proizvođače da nestabilne vremenske prilike pogoduju razvoju biljnih bolesti zbog čega je potrebno izvršiti pravodobnu zaštitu nasada krompira protiv uzročnika plamenjače jednim od pripravaka: Ridomil Gold MZ, Acrobat MZ WG, Equation Pro WG, Ranman Top SC ili Revus SC.

Istim pripravcima se može izvršiti tretiranje nasada paradajza protiv uzročnika plamenjače dok se za suzbijanje truleži i sive plijesni povrća može koristiti jedan od pripravaka: Signum WG, Teldor SC 500 ili Switch 62,5 WG

Pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača!

 


Tagovi

Plamenjača Plamenjača krompira Plamenjača paradajza Phytophthora infestans Simptomi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.