Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 13.04.2024. 16:00

Kako se kalemi lubenica na vrg?

Ukoliko se lubenica kalemi isključivo na vrg - miris, aroma i okus joj ostaju isti. Dva su postupka kalemljenja

Foto: Marija Lazarević
  • 135
  • 9
  • 0

Vrg - tikva sudovnjača, natega, jurgeta (Lagenaria vulgaris) ima bolje razvijen korijenov sistem, koji je i otporniji na bolesti od korijena lubenice što omogućava bolju ishranu biljke, zbog snažnijeg korijenovog sistema i povećan prinos. Ukoliko se lubenica kalemi isključivo na vrg - miris, aroma i okus lubenice ostaju isti, odnosno karakteristični za sortu ili hibrid - Citrulus vulgaris Schard. (Thumb).

Priprema materijala za kalemljenje

Radi naklijavanja uzima se dezinfikovano sjeme vrga i lubenice, stavlja u rijetko pletenu platnenu vrećicu i potapa u mlaku vodu (oko 25oC) i u njoj drži uz povremeno vađenje dok ne počne da bubri. Močenje sjemena traje 10 - 15 sati, s tim što sjeme vrga zbog deblje sjemenjače naklijavamo dan ranije.

Kada nabubri treba ga staviti na vlažnu tkaninu, upijajući papir, gazu u sloju pet do šest centimetara i pokriti te držati u toplom prostoru (20 - 25oC). Treba ga povremeno miješati i nakvasiti. Kada klice počnu da probijaju sjemenjaču treba obaviti sjetvu i to:

  • sjeme vrga u pripremljene saksije (promjera 10 - 12 cm i visine 12 - 15 cm) na dubini tri centimetra koje se zatim stavljaju u topli zaštićeni prostor ili toplu prostoriju,
  • sjeme lubenice u plitke sandučiće na međusobnoj udaljenosti pet do šest centimetra i dubini tri centimetra ukoliko se planira gajenje rasada u toplom zaštićenom prostoru ili toploj prostoriji,
  • sjetva se obično obavlja u toku marta ili do polovine aprila.
Zasijane saksije odložite u zaštićeni prostor

Zasijane saksije slažu se u topli zaštićeni prostor (plastenik, staklenik, topla prostorija i drugo), kao i kod gajenja rasada lubenice, jer objema usjevima treba obezbijediti iste uslove za nicanje biljaka (temperatura 25 - 28oC, vlažnost supstrata 75 - 80 odsto PVK, dobro provjetravanje, a nakon nicanja i dovoljno svjetlosti).

Za vrijeme nicanja biljaka temperatura treba da bude oko 25oC. U ovoj fazi mjere njege rasada sastoje se u redovnom zalivanju i provjetravanju prostora. Čim se pojave kotiledoni i potjera srednji list (prvi pravi list) pravi je momenat za kalemljenje.

Prije početka kalemljenja prostor treba dobro provjetriti, svesti temperaturu na oko 10oC. Biljke lubenice koje se koriste za kalem-grančice treba izvaditi i njihov korijen staviti u posudu sa mlakom vodom kako bi se spriječilo venuće. Zatim se u prostoriju donesu saksije sa biljkama vrga koje treba da su sličnog uzrasta kao i biljka koja se kalemi. Uzimaju se odabrane biljke vrga, istog prečnika kao kalem-grančice lubenice.

Tehnika kalemljenja

Postupak kalemljenja u otvor je sljedeći: žiletom pažljivo što bolje isjeći vegetativnu kupu podloge (pupoljak iznad kotiledona-klicinih listića), odnosno vrga. Dobro zašiljenom čeličnom žicom ili šilom (poprečni presjek zašiljenog dijela da je u obliku kvadrata, odnosno da su žica ili šilo zašiljeni kao jako visoka piramida) izdubiti otvor na stablu podloge - između kotiledonih listića. Otvor treba da je dubok oko 1,5 do dva centimetra. Žica ili šilo su prečnika dva milimetra.

Zatim presjeći koso žiletom ili skalpelom stabljičicu kalem-grančice lubenice, na oko dva do 2,5 cm ispod kotiledonih (klicinih) listića. Sa stabljike se skida pokožica i dio tkiva ispod nje. Oštećeni dio stabljike treba da je što duži, ali najviše do 1,5 cm, zaoštren u vidu klina. Postavlja se u otvor stabljike podloge (vrga), a listovi podloge i plemke da budu unakrsno postavljeni zbog boljeg pristupa svjetlosti. Nakalemljeno mjesto pažljivo se omota tankim slojem gaze ili vate, eventualno blago stisne štipaljkom.

U zaštićenom toplom prostoru održava se temperatura na 22 do 25oC, a vlažnost vazduha na oko 90 - 95  odsto. Kalemljene biljke se odmah zaliju, zaštićeni prostor pokrije - zasjenjuje nekoliko dana (tri do četiri) od direktne sunčeve svjetlosti da bi se sačuvala vlažnost sredine, a onda zaštićeni prostor ili prostoriju postepeno osvjetljavati, blago provjetravati i biljčice po potrebi zalivati.

Obično šest do sedam dana poslije kalemljenja na datom mjestu formira se kalus, srastanje podloge i plemke, pa se omotač od gaze ili vate može potpuno ukloniti. Njegova uloga bila je u tome da pričvrsti komponente na spojnom mjestu, sačuva neophodnu vlažnost i zaštiti ozlijeđeno tkivo biljke od vanjskih zagađivanja. Sve listove, koje se pojave na podlozi, treba odstraniti izuzev kotiledona.

Postupak

Pri kalemljenju u procjep postupak izgleda ovako:

Između kotiledona podloge odstrani se vegetativna kupa (pupoljak) i na tom mestu žiletom ili skalpelom napravi rez (procjep) dužine 1,5 cm. Uzima se plemka lubenice, odsječe se žiletom dva centimetra ispod kotiledona i zareže u obliku klina. Zatim se plemka postavi u procjep podloge i to tako da kotiledoni čvrsto naliježu jedan na drugi. Međutim, uspjeh u kalemljenju je veći kada su kotiledoni unakrst postavljeni. Mjesto na kome je biljka spaja sa drugom zavije se vatom.

Odnjegovane kalem sadnice iznose se iz zaštićenog prostora i sade kada plemka - lubenice ima tri do četiri prava lista, odnosno kada to dozvole vremenske prilike.


Tagovi

Kalemljenje na vrg Kalem sadnice Kalemljenje lubenice Uzgoj lubenice Postupak kalemljenja Tehnika kalemljenja


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer