Poput krastavca i ovi plodovi mogu imati gorčinu. Šta uzrokuje ovu pojavu i kako je možemo spriječiti?
Sigurno ste se susretali s gorkim plodovima krastavca, ali, i tikvice mogu biti gorke. Ova pojava manifestuje se neprijatnim okusom koji nastaje zbog nakupljanja kukurbitacina, materije koja ima ulogu zaštite. Poznato je da u malim količinama djeluje antireumatski, antiupalno i antialergijski.
Nekoliko je faktora koji izazivaju pojavu. Prvi od njih je pregusta sjetva. Biljkama je potreban prostor i mnogo svjetlosti.
Pazite na izbor biljaka koje su pored. Tikvicama pogoduju vrste s kojima se neće takmičiti za prostor, hraniva, svjetlost i vodu, koje će ih štiti od štetočina, privlačiti oprašivače, poboljšavati imunitet i okus plodova. Izbjegavajte sve srodnike iz porodice tikvi, poput krastavca, ukrasnih i običnih tikvi, lubenice, drugih tikvenjača. Paprika i rotkvice izuzetno negativno djeluje na tikvice. Na okus i kvalitet plodova najgori uticaj ima krompir. Pored njega mogu biti mekani, krti i gorki.
Obratite pažnju na zalijevanje, zalivnu normu i temperaturu vode. Hladna voda je čest uzrok. Ne treba pretjerivati sa prihranjivanjem. Zaštitite usjev od napada štetočina i pojave bolesti.
Prvi korak je da biljke ne sadite pregusto. Za sjetvu koja se može obavljati cijelo ljeto, birajte osunčane lokacije. Sjenovita mjesta izbjegavajte.
Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto
Možete spriječiti nagomilavanje gorke materije tako da ne pravite velike pauze u zalijevanju, jer se počinju nakupljati kada biljke pretrpe sušu i zatim ih dobro zalijete ili padne jaka kiša. Izbjegavajte sadnju loših susjeda i koristite dobre, a to su prvenstveno kukuruz i grah.
Obratite pažnju kakva đubriva koristite za prihranu. Najbolje da su bogata fosforom i kalijem. Ne pretjerujte sa đubrivima koja su bogata kalijem i kalcijem.
Kolebanje i nagle promjene temperature je još jedan razlog. Obavite zaštitu od prouzrokovača oboljenja i štetočina, jer biljka brani sočne plodove tako što postaje gorka.
U slučaju da imate gorke plodove narežite ih na komade i potopite u slanu vodu na 1 h.
Tagovi
Autorica