Pretraga tekstova
Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cijene dostižu nivoe bez presedana.
Sigurno ste primijetili da je karfiol za mnoge postao pravi luksuz. Ponegdje glavica, i to srednje veličine košta čak 3 eura.
Razlog zbog kojeg mu je cijena tako porasla je suša te rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač, prenosi FreshPlaza.
Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cijene dostižu nivoe bez presedana.
Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korištenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja.
Suho i pretjerano toplo vrijeme zabilježeno tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih usjeva i smanjenja prinosa.
Značajno su porasli troškovi proizvodnje posljednjih godina pa se uzgaja sve manje karfiola. I sjemenske kuće bilježe pad prodaje sjemena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.
Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gdje su oluje nanijele štetu prinosu. Kutija karfiola ondje je koštala do 30 eura.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Karfiol Španija Proizvodnja karfiola Uzgajanje karfiola Luksuzna roba Cijena karfiola Suša Nedostatak vode
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!