Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 20.11.2022. 10:30

Vršna trulež plodovitog povrća, šta je razlog tome?

Često se ovaj simptom mješa sa onim koje izazivaju patogeni, ali razlika je u tome što se vršna trulež isključivo javlja na samom vrhu ploda

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 656
  • 58
  • 1

Iako je sezona prispjevanja paradajza i paprike za nama, nije na odmet do naredne naučiti određene korake kako bi spriječili trulež plodova. Treba razlikovati onu koja nije prouzrokova patogenom, od onih plodova kod kojih jeste.

Vršna trulež predstavlja fiziološki poremećaj koji nastaje uslijed sušnog perioda ili obimne vlage te nedostatkom kalcijuma.

Šta je uzrok?

Fiziološki poremećaj u rastu i razvoju paradajza i paprike nastaje usljed poremećaja u ovim procesima same biljke. Kada je riječ o plodovitom povrću kao što su: paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, lubenica, dinja najčešće se javlja vršna trulež prouzrokovana nedostatkom kalcijuma (Ca). Radi se o tipičnom oštećenju plodova (trulež na vrhu poloda) te takvi nemaju tržišnu vrijednost. Ukoliko je truljenje zaustavljeno na samom početku, nešto se roda može iskoristiti za industrijsku preradu.

Preporuka je trule plodove odstraniti (Foto: Maja Celing Celić)

Najčešće se javlja na kiselom zemljištu, dakle u zemjištu sa nižom ph vrjednošću koje ima manje Ca ili je njegovo usvajanje otežano ili kad se prekasno krene sa navodnjavanjem usjeva. Kad se problem uveliko pojavi teško je vratiti nivo kalcijuma direktnim dodavanjem tog hranjiva fertirigacijom ili folijarno.

Iz tog razloga veoma je bitno na samom početku uzgoja biljke, nakon primjene startnih vodotopivih đubriva koji imaju veći postotak fosfora i nakon hranjiva za intenzivni porast, već tad dodavati u sistem za navodnjavanje i Ca i K, koji su također bitni. Korijen usvaja kalcijum u vidu vodenog rastvora i putem sistema ga transportuje u ostale dijelove biljke.

Djelujte na vrijeme

Visoke temperature i ožegotine od sunca potpomažu ovoj pojavi. Fiziološki poremećaj dolazi, kao što smo već spomenuli, uslijed dužeg sušnog perioda ili neredovnog navodnjavanja gdje dolazi do zasušivanja ili čak često se javlja i u slučaju oštećenja korjena nastalog okopavanjem ili međurednom kultivacijom.

Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode

Često se ovaj simptom miješa sa onim koje izazivaju patogeni, ali razlika je u tome što se vršna trulež isključivo javlja na samom vrhu ploda, a gljivična oboljenja počinju razvijati trulež oko peteljke.

Preporuka je trule plodove odstraniti, radi sprečavanja dalje zaraze, te pratiti normalan i adekvatan dodotok vode (da se pojedine rupice u sistemu kap po kap nisu začepile). Također, primjeniti preventivno neke od fungicida.


Tagovi

Vršna trulež Tručež paprika Trulež paradajza Patogen Uzgoj povrća Fiziološki poremećaj Nedostatak kalcija


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.