Iako kod nas važi pravilo da lubenicu i ženu ne možeš nikad sa sigurnošću izabrati, već samo potrefiti ipak za ovo prvo postoje određene 'cake', kaže se.
Omiljeno osvježenje u vrelim ljetnim danima za mnoge je hladna lubenica. Iako je zbog svoje slasti često poistovjećujemo sa voćem, ova biljka ipak pripada redu povrtarskih kultura. Na izgled skoro je svaka ista, a unutra - kako koja, naglašava RINA. Porodica Majstorović iz sela Kačulice kod Čačka uzgaja ih godinama unazad, pa njihovo decenijsko znanje rijetko kad omane.
"Iako važi pravilo da lubenicu i ženu ne možeš nikad sa sigurnošću izabrati, već samo potrefiti ipak za ovo prvo postoje određene 'cake'. Najbolji način da se sazna da li je zrela jeste po jakoj boji na samom plodu i šari, može se vidjeti i metodom ako je otkinete i krene da ispušta sok - u tom slučaju nema greške", kaže za ovu agenciju Vlade Majstorović.
Kako smo ranije pisali, prvi znak zrelosti je da se vitice u blizini ploda suše. Peteljka zrelog počinje da se suši, a površina kore je prekrivena bjeličastim prahom koji je sličan vosku, odnosno stvara se pepeljak. Kod zrelog ploda površina kore je glatka, dok zeleni imaju hrapavu. Možemo noktom lako zagrebati površinu kore kada je plod zreo. Osim toga, kada prstom kucnemo u površinu kore čujemo karakteristične zvuke u zavisnosti od zrelosti. Zvuk zrele lubenice je tup i sve intenzivniji kako zrenje odmiče.
Ova porodica bostan uzgaja ga na površini od 2,5 hektara, dok se prinosi kreću od 10 do 15 tona.
"Najteža na našem imanju vagala je okruglo 24 kilograma. Nju nisam mogao sam da iznesem, već su mi pomagali ukućani", rekao je Branislav Majstorović.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica