Pretraga tekstova
Ukrštanjem dvije vrste kupusa stvoren je Violetti. Proizvođači ne mogu podmiriti potražnju
 
        Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a što drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom Violetti, izvještava Freshplazza.
Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je naslijedio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.
Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuhati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.
Glavice težine od 500 do 800 g se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni dio mješavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.
Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 ha u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdijevaju evropsko tržište.
I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti.
Dostupan je tokom cijele godine. Violetti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgojene u Portugalu i dostupne su do sredine juna.
Tagovi
Violetti Ljubičasti kupus Šiljasti ljubičasti kupus Organska proizvodnja Nova sorta kupusa
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Kada list cvekle "prošara" pjegavost i korijen će biti sitniji: Kako to spriječiti?
                
                
                
                    Kada list cvekle "prošara" pjegavost i korijen će biti sitniji: Kako to spriječiti?
                     Motika: "Imamo krompira da nahranimo cijelu BiH, a opet uvozimo"
                
                
                
                    Motika: "Imamo krompira da nahranimo cijelu BiH, a opet uvozimo"
                     Ostalo vam je gnojiva od koprive? Uz dodatak pepela dobit ćete prihranu za kupusnjače
                
                
                
                    Ostalo vam je gnojiva od koprive? Uz dodatak pepela dobit ćete prihranu za kupusnjače
                     Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sijati i brati cijelu zimu
                
                
                
                    Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sijati i brati cijelu zimu
                     
