Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj luka
  • 05.11.2022. 09:00

Uzgoj mladog luka u plasteniku - od sadnje do zaštite

Za proizvodnju mladog luka najvažnije je očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i cjelokupan prinos zavisi od njih

Foto: Depositphotos/far700
  • 388
  • 28
  • 0

Sadnja luka u plasteniku se obavlja najčešće iz lukovice ili arpadžika, a nešto rjeđe direktnom sjetvom iz sjemena, iako u zadnje vrijeme postoji sve više hibrida koji su namijenjeni za proizvodnju mladog luka kako u plastenika tako i na otvorenom.

Prije same sadnje, potrebno je izvršiti čišćenje plastenika, zatim đubrenje mineralnim i/ili stajskim đubrivima pa osnovnu i dodatnu obradu, navodi Živko Šašić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

"Dodatna obrada se vrši dok se ne postigne mrvičasto - graškasta struktura zemljišta veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara. Dobro urađena završna obrada je jako bitna iz razloga lakše sadnje luka, a i najboljeg prijanjanja herbicida na zemljišnu površinu", ističe ovaj savjetodavac.

Zaštita luka

Zaštita herbicidom se vrši prije sadnje ili poslije sadnje, a prije nicanja luka herbicidom na bazi aktivne materije: pendimetalin ili s-metolahlor. Isto tako, može se vršiti i poslije nicanja luka do faze šestog lista herbicidom čija je aktivna materija: oksifluorfen, klopiralid, kletodim, fluroksipir – meptil.

  Prihranu mladog luka obavljati azotnim đubrivima (Foto: Depositphotos/gabrielabertolini)

Doze primjene se određuju na osnovu faze razvoje biljke, a najčešće dva puta s međusobnim vremenskim razmakom kako ne bi izazvalo oštećenje na listovima, jer za prodaju mladog luka najbitnije je zdrava i neoštećena lisna masa.

"Primjenom fungicida s aktivnom materijom: ciprodinil, fludioksanil, difenokonazol, propamokarb hidrohlorid vrši se zaštita protiv sive i bijele truleži luka, koja se na mladom luku prvo manifestuje kroz oštećenja na listovima, najčešće bijele tačke po listovima, a zatim i na glavicama pa dolazi do njihovog truljenja i propadanja", kaže Šašić, dodavši da se insekticidom s aktivnom materijom: acetamiprid, deltametrin vrši zaštita protiv lukove muhe.

Jesenja sadnja luka - iza kojih kultura ga ne treba saditi?

Prvi simptomi se pojavljuju na listovima koji počinju da žute i propadaju, zatim larve uništavaju lukovicu. Štete od ovoga insekta mogu biti veoma velike ako se infekcija i početak razvoja bolesti ne primijete na vrijeme. Primjenom fungicida na bazi bakra vrši se preventivna zaštita od plamenjače na mladom luku.

Napravite plan

Dakle, za proizvodnju mladog luka najvažnije je očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i cjelokupan prinos zavisi od njih. Prihranu mladog luka obavljati azotnim đubrivima (KAN ili AN) u odnosu 50:50 za nitratni i amonijačni oblik azota, uz azot potrebno je dodati i kalcijum koji biljci daje sjaj i čvrstinu lista koja je jako bitna prilikom prodaje mladog luka.

"Pošto se proizvodnja mladog luka u plasteniku obavlja u jesenjom i zimskom periodu, koje je vrijeme magle, promjena temperatura, padavina, smjene sunčanih i oblačnih perioda, itd., dosta ranije dolazi do infekcija na biljkama koje teško možemo primijetiti u početnim fazama, tako da često znamo zakasniti da tretiranjem", dodaje savjeodavac, istakavši kako je najbolji vid zaštita - preventivna zaštita, tj. napraviti plan za određenu biljnu kulturu i po njemu vršiti tretiranja.

Provjetravanje plastenika je obavezno (Foto: Depositphotos/Jim_Filim)

Također, provjetravanje plastenika je obavezno tokom cijelog vremena proizvodnje nezavisno od dnevnih temperatura, jer u njemu temperatura mnogo brže raste nego na otvorenom. Tako da se brzo stvore idealni uslovi za razvoj infekcije, povišena temperatura i povišena relativno vlažnost vazduha, čije posljedice možemo primijetiti tek nakon nekog vremena, najčešće nakon 10-ak dana.

Za ublažavanje stresnih situacija za biljku potrebno je vršiti tretiranje biostimulatorima, aminokiselinama, kalcijumom, magnezijumom. Tretiranje se obično vrši u kontinuitetu tako da bi biljka na taj način stvorila određenu otpornost na stresne situacije.


Tagovi

Mladi luk Uzgoj luka Plastenička proizvodnja Sadnja luka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.