Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 17.06.2021. 16:30

U čemu to uzgajivači paprike najviše griješe?

Kada se proizvođači uspješno izbore sa štetočinama, onda su na redu problemi sa cijenom paprike, a plodovi prve klase uglavnom se plasiraju na zahtjevno tržište EU.

Foto: Depositphotos/york010
  • 103
  • 13
  • 0

Kada je riječ o uzgoju paprike u zaštićenom prostoru, prema mišljenju stručnjaka, proizvođači najčešće griješe jer žure da pojedine operacije što prije odrade dok su pristiglim plodovima najveća prijetnja insekti i različite bolesti. 

Ove i slične savjete uzgajivačima pomenutog povrća (ukupno njih 20) sa teritorije opštine Doboj prenjeo je i Stevo Mesarović, stručni saradnik pri ministarstvu poljoprivrede RS, tokom nedavno održanog predavanja.

"Ukoliko se vrlo rano krene sa sadnjom, na primjer u martu, onda se usjev nalazi u nekoj vrsti opterećenja. Tada je on i izuzetno osjetljiv i ulazi u loš period. Poželjno je odraditi ovu operaciju do polovine aprila, ne treba žuriti jer se uopšte ne isplati berba paprika u maju mjesecu", mišljenja je Mesarović, a prenose Nezavisne.  

Navedenu preporuku primjenili su pojedini povrtlari, koji sada već u svojim plastenicima beru prve plodove, a nekima problem prave insketi, koji uzrokuju i pojavu oboljenja, u prvom redu to je lisna uš

Preparati kratke karence kao rješenje ?

"Mi tretiramo te štetočine, ali pristižu nove generacije, tako da nam je to veliki izazov. Zatim, tu su i nagle promjene vremena. Preko dana je 40 stepeni, a noću se spusti ispod 10, što ni nama ni biljkama ne odgovara", smatra poljoprivrednica Nevenka Zorčić, iz Lipca.  

 Mesarović tvrdi da i za ovakve slučajeve ima rješenja. U prvom redu izbor odgovarajućih preparata sa kratkom karencom može da riješi taj problem. Na pojedinim mjestima izvjesno je da će se javiti jači napad, ali treba uzeti u obzir i bujnu vegetaciju korovskih vrsta pa onda nije ni čudno što se javlja i veliki broj insekata, smatra ovaj stručnjak. 

Kada se uspješno izbore sa štetočinama, onda su na redu problemi sa cijenom paprike, a plodovi prve klase uglavnom se plasiraju na zahtjevno tržište EU dok ostatak uroda tamošnji proizvođači predaju za preradu u obližnju zadrugu.

Papriku je najbolje đubriti prirodnim đubrivima koja možete i sami napraviti

Kako smo ranije pisali, navedenu povrtarsku vrstu koja se prihranjuje prirodnim đubrivima možemo koristiti bez bojazni da sadrži materije negativnog dejstva na naše zdravlje, a takođe i čuvamo prirodu. Ipak, kod primjene tih hraniva ne treba pretjerivati.

Usljed prevelike upotrebe, može da dođe do stvaranja bujne zelene mase, slabi mehanička otpornost usjeva, plodovi su podložniji truljenju. Njihovo prekomjerno korištenje, može dovesti i do kompletnog propadanja gajenih biljaka.

Mlijeko je odličan preventivni fungicid, ali i veoma korisno đubrivo. Pomaže i kod napada nekih štetočina. U 1l mlijeka dodamo 4 do 5l vode i dobro promiješamo. U nastali rastvor doda se 15 kapi joda. Smjesa se može koristiti folijarno i tada će preventivno djelovati kao fungicid.


Tagovi

Uzgoj paprike Cijene paprike Lisna uš Proizvođači paprike Prirodna đubriva Truljenje paprike


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97