Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čista krompirišta
  • 25.06.2017. 14:00

Svi načini suzbijanja krompirove zlatice

Plodored ima važnu ulogu u pojavi krompirove zlatice, zato se nikako ne preporučuje gajiti u monokulturi. Uz uobičajene insekticide, puno je i drugih, ekoloških načina njezinog suzbijanja.

Foto: Pixabay/Pavlofox
  • 5.392
  • 143
  • 0

Štetočina koju svi dobro poznaju, upravo ovih dana je pravila probleme krompirištima, krompirova zlatica Leptinotarsa decemlineata. Prvenstveno napada krompir pa kasnije paradajz, patlidžan. Prezimljava u zemljištu kao imago, izlazi na proljeće i prva generacija ima ulogu parenja.

Prvo se treba riješiti jajašaca

Mehanička mjera u tom periodu je uočiti položena jaja sa naličja lista i uništiti ih, zgniječiti. Druga generacija zlatice je opasnija i ona pravi velike štete jer napada list. To je veoma česta i ozbiljna štetočina biljaka iz porodice pomoćnica Solanaceae. Za suzbijanje krompirove zlatice primjenjuju se mehaničke, agrotehničke, hemijske i biološke mjere.

Prisutna je svuda gdje se gaji krompir. Vrlo je plodna i može i pričinjava velike štete biljkama. Vremenski uslovi utiču na broj generacija u toku godine. Najčešće kod nas ima od 1 do 3 generacije, do 600 m nadmorske visine u toku godine razvije 2 generacije , ako su vremenski uslovi povoljni i treću.

Štete pričinjava i imago i larva zlatice. Prezimljava imago i to u zemljištu na dubini od 30 cm, prvi prezimljujući oblik javlja se u aprilu. Ženke su vrlo plodne i mogu položiti do 2000 jaja. Jaja su narandžasta i polažu ih u grupama sa donje strane lista. Štetočina se hrani listom i može biti prenosilac virusa koji uzrokuju bolesti krompira.

Oprezno s insekticidima

U konvencionalnoj proizvodnji postoji široka paleta sredstava registrovanih za suzbijanjeove ove štetočine, ali je važno reći da treba izbjegavati konstantnu upotrebu preparata sa istom aktivnom materijom jer ovi organizmi postaju rezistentni na istu i učinkovitost tretiranja je upitna. Larve prvog i drugog stepena su najosjetljivije na insekticide. Najčešće upotrebljavani insekticidi su: Actara, Mospilan, Volley, Confidor, Calypso, Tonus i dr.

Zaštita na ekološki način

S obzirom da je velika ekspanzija organske proizvodnje evo nekih primjera kako uništi krompirovu zalaticu i po ovom principu proizvodnje: supa od listova zove, zatim supa od rena (ren potopiti 4 do 5 sati u vodi i dobijenom supom tretirati biljke), supa od koprive.

Prilikom sadnje dobro je zajedno sa krtolom staviti u zemljište i lukovinu koja tokom trulenja razvija miris koji odbija prezimljujuće oblike zlatice. Jedan od načina u organskoj proizvodnji je i 2 kg pepela rastvoriti u 10 l vode, pa 1 l tog rastvora rastvoriti u 10 l vode i takvom tekućinom tretirati biljke.

Evo nekih neobičnih, a prirodnih sredstava za zaštitu od zlatice. Sakupi se ljuska od jajeta i izmelje u prah, tim prahom posipa se nadzemni dio biljke i zemljište oko biljke. Kiša može saprati prah pa ga je potrebno ponoviti poslije jake kiše. Zatim može se napraviti preparat od borovih iglica, a borova kora se može rasuti po zemljištu oko biljke.

Plodored ima važnu ulogu u pojavljivanju ove štetoćine, zato se krompir nikako ne proporučuje gajiti u monokulturi. Ne smije se saditi 4 do 5 godina na isto mjesto te se na taj se način redukuju prezimljujući oblici.

Foto: Pixabay/Pavlofox


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu smatra se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Tagovi

Krompirovazlatica Krompir Paradajz Patlidžan Solanaceae


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.