Iako smo skloni izrezati oštećeni dio i konzumirati paradajz, postoje slučajevi kada je bolje ne jesti takav plod
Oštećenja na plodu paradajza mogu biti uzrokovana raznim faktorima. U nekim slučajevima je najbolje ne konzumirati ju, a u drugima se oštećeni dio može izrezati.
Plamenjača paradajza vrlo je raširena ove godine, uzrokuje ju gljivica Phytophthora infestans. Osim što dovodi do žućenja i sušenja lista, zahvaća i plodove. Posebno je izražena nakon kišnih, vlažnih dana. Tako paradajz koji je izgledao potpuno normalno, može postati tvrd na opip, s tamno smeđim flekama.
Čak i ako ih uberete prije nego potpuno dozriju, gljivice će se širiti, a fleke povećavati.
Većina nas bi ovakav plod ipak iskoristila, no, paradajz zaražen plamenjačom ne bi trebali jesti.
Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje?
Naime, ova gljivica povećava pH paradajza te u takvom okruženju množe se patogene bakterije što utječe ne samo na okus nego i zdravstvenu sigurnost proizvoda.
Sama gljivica Phytophthora infestans nije opasna za ljudsko zdravlje, ali štetni mikroorganizmi koji se nalaze u zahvaćenom tkivu ploda mogu dovesti do želučanih tegoba. Osim toga, koliko god da ju dobro iskružili, može se dogoditi da ostane truli dio vrlo neugodnog mirisa koji će pokvariti čitavo jelo, posebno ako ga koristite u svježoj salati.
Kada je riječ o plodu paradajza kojega je zahvatila vršna trulež, ona se može konzumirati, ali je potreban oprez. Naime, ova pojava nije uzrokovana patogenima, već nedostatkom kalcija u plodu, često pogoršanim nepravilnim zalijevanjem.
Dio zahvaćen vršnom truleži možete pažljivo izrezati, a ostatak ploda dalje konzumirati. No, ako se vršna trulež proširila, ako su prisutne sekundarne bakterijske infekcije ili plijesan, bacite cijeli plod.
Ožegotine od sunca nisu štetne za zdravlje, ali mogu utjecati na kvalitetu i okus. Ako su samo površinske i nisu duboko ušle u plod, jednostavno možete odrezati zahvaćene dijelove i konzumirati ostatak
Ako je veći dio ploda oštećen ili ako je počeo truliti zbog ožegotina, tada je najbolje baciti ga.
Ožegotine od sunca mogu utjecati na teksturu i okus, ali takav paradajz i dalje može biti dobar za kuhanje. Možete ga koristiti umacima, juhama ili varivima poput sataraša gdje oštećenja neće biti primjetna.
Tagovi
Autorica