Pretraga tekstova
Uslijed napada listovi postaju žuti, kompletna biljka poprima svjetliju boju, a mladi dijelovi - plodovi,cvjetovi, otpadaju
Na postavljenim žutim pločama u plastenicima u proizvodnji krastavaca uočena je pojava bijele mušice, Trialeurodes vaporariorum, kao i lisnih uši, Aphididae, u jačem intenzitetu, javila je Savjetodavna FBiH.
Bijela mušica postaje sve ozbiljnija štetočina u proizvodnji povrća i ukrasnog bilja. Ovaj sitni insekt, dug svega 2 milimetra, prepoznatljiv je po tijelu i krilima prekrivenim finom voštanom prevlakom. Njena larva je pljosnata i izgledom podsjeća na štitaste uši.
"Insekt je karakterističan po tome što izlučuje mednu rosu na kojoj se razvijaju gljive čađavice. Odrasle jedinke se hrane sisajući biljne sokove i mogu biti prijenosnici virusa. Uslijed napada listovi postaju žuti, kompletna biljka poprima svjetliju boju, a mladi dijelovi - plodovi,cvjetovi, otpadaju", pojašnjavaju savjetodavci.
Preporuka proizvođačima je da postave mreže na vrata i sa strana koje će spriječiti ulazak bijele mušice, održavati higijenu plastenika, uklanjati i uništavati korove i biljne ostatke poslije svake berbe i prorjeđivanja lisne mase, suzbijati različitim preparatima zbog pojave rezistentnosti, te pri tretmanu dodati okvašivač kako bi učinkovitost preparata bila što bolja.
Kako smo ranije pisali, borba protiv ove štetočine nije nimalo laka, a interesantno je da je se možete riješiti upotrebom začina, mlijeka i sirćeta.
Imajući u vidu nježno tijelo odraslih i mlađih jedinki ljuti začini kao što su biber, mljevena paprika, cimet, parališu i ubijaju jedinke.
Začinima se dodaje sirće s devet odsto alkohola (za salatu), kao i kurkuma koja je dobar dezinficijens i pomaže biljkama da se izbore sa bolestima do kojih može doći u slučaju jačeg napada, jer se naseljavaju gljive čađavice.
Tagovi
Bijela mušica Trialeurodes vaporariorum Lisne uši Aphididae Štetočina Povrće
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!